Riitta Uosukainen: ”Sydämeltään sivistynyt ei puhu neekeriukoista”

Leena Sharma
Kotimaa 25.9.2011 12:01

riitta uosukainenValtioneuvos Riitta Uosukainen, olette työskennellyt pitkään kokoomuksen kansanedustajana ja ministerinä sekä eduskunnan puhemiehenä 1994-2003. Kansanedustajien edellytetään käyttäytyvän vakaasti ja arvokkaasti. Miten hyvin tätä kehotusta nykyään noudatetaan?

”Osa kansanedustajista ei enää ota arvokkuuden vaatimusta tosissaan – tätä ilmiötä ei ollut lainkaan silloin kun olin puhemiehenä.”

Onko poliitikkojen kielenkäyttö Suomessa koventunut?

”Kyllä on, ihmiset heittävät toisilleen aivan mitä sattuu, lyödään kuin vierasta sikaa. Jos määritellään vihapuhe, niin seuraavana päivänä voidaan keksiä lisää vihapuheita, jotka eivät noudata vanhaa määritelmää, mutta ovat kahta kauheampia. Toisen ihmisen kunnioittaminen pitäisi pitää koko ajan mielessä. Niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaa, olen varma, että ytimeltään hyvät suomalaiset ovat tätä mieltä. Tämä ei liity koulutustasoon vaan sydämen sivistykseen. Sydämeltään sivistynyt ihminen ei puhu neekeriukoista.”

Olette työskennellyt myös suomen kielen lehtorina. Oliko Jussi Halla-ahon Facebook-kommentti Kreikan sotilasjuntasta sarkasmia tai mustaa huumoria?

”Tulee mieleen ystävämme Aleksis Kivi, joka sanoi, että minä puhun kuvien ja tunnustähtien kautta, mutta viisaus ei ole kaikille annettu. Jos sarkasmi onnistuu, se on mitä parasta tyyliä. Mutta jos sitä viljellään niin, ettei kunnioiteta lähimmäisiä, silloin mennään harhaan.”

Miten kova rangaistus määräaikainen erottaminen eduskuntaryhmästä on?

”Kyllä se kova rangaistus on. Minä olen arvostanut Timo Soinia monella tavalla, ja se että hän päätti viimein puuttua tilanteeseen, oli mielestäni oikea toimenpide.”

Miten pitäisi suhtautua valiokunnan puheenjohtajaan, joka on ilmoittanut julkisesti inhoavansa mediaa ja kieltäytyy vastaamasta toimittajien kysymyksiin?

(Pitkä hiljaisuus.) ”Miten ihmeessä tämä tällaiseksi on mennyt?! Ihan totta, mekin joudumme nyt keskustelemaan tilanteessa, jossa sanotaan mitä sattuu, ja kaikki asiat ajelehtivat holtittomasta. Minusta valiokunnan puheenjohtaja ei voi käyttäytyä noin, hänen pitää parlamentarismin mukaisesti olla avoimena ja asiallisena joka suuntaan.”

Mediaa on syytetty siitä, että se nostattaa keinotekoisia kohuja. Oletteko samaa mieltä?

”Tietysti niinkin voi sanoa. Media tarttuu näkyviin ja huomiota herättäviin asioihin. Mutta jos olisi sanottu toisin, ehkä ne todelliset asiat saisivat enemmän huomiota. Nyt kaikki huomio menee siihen miten sanottiin. Tyylilaji varastaa kaiken huomion.”

Ovatko erityisesti perussuomalaiset joutuneet mediavainon kohteeksi?

”En osaa näin ajatella. Jos joku muu alkaisi samalla tavalla mättämään, varmasti heihinkin kiinnitettäisiin huomiota. Olen hyvin hämmästynyt esimerkiksi Jussi Niinistöstä. Olen lukenut hänen teoksensa Bobi Sivénistä, äärettömän sivistyneesti kirjoitettu, hyvä kirja. Ihmettelen, mikä Niinistöäkin nyt riivaa, kun on lähtenyt parlamentarismia haukkumaan. Taas tämä huomion herättämisen himo!”

”Perussuomalaiset on suuri uusi ryhmä, joka etsii huomiota hinnalla millä hyvänsä. He jättäytyivät oppositioon, josta voi toki helpommin heitellä kuin hallituksesta. Heidän olisi pitänyt mennä hallitukseen, jolloin heille olisi tullut automaattisesti vastuullisen sanomisen paine.”

Kuva Markus Pentikäinen

Keskustelu

On liikuttavaa seurata kuinka hommalaiset vannovat Halla-Ahon ”älyllisyyden yliotteen” nimiin. Miten tohtorin paperit voivat tehdä niin ison vaikutuksen tähän porukkaan? Luulisi useimpien tietävän, että kuka tahansa pelle voi nykyään väitellä tohtoriksi. Mutta kaipa tämä kouluja käymättömien mielestä on vieläkin jotain aivan mieletöntä. Sitä se sivistymättömyys teettää.

# David K.

Oikein mieleni herkistyi kun luin kommettisi. Se oli aika lyhyt, mutta pidempia kannanottojahan joka paiva lotmivat tulemaan P et P Lipponen, Jungner, Tuomioja, ja nyt Katainen. Ja nythan on kaivettu ’liehuva liekinvarsikin’ naftaliinista.

Sinunkin kirjoituksesi kuvaa hyvin sita lempeaa, ymmartavaista ja suvaitsevaista maailmannakemysta joilla kaltaisesi suhtautuvat lahimmaisiinsa ja kanssaihmisiinsa, saman Suomen kansan ihmisiin.

Et kuitenkaan kaivanut sita faktaa esille etta Halla-aho vatkaa pippeliansa Breivikin kuvan edessa. Siina oli mielestani parasta sivistysta mita Sina ja kaltaisesi edustatte.

Sorvailijan raikkaita kirouksia ja haistatteluja kaipaan. Todellinen kansan aani metallityopajasta. Myos politiikan ennustaja: tiesi etta Persujen kannatus vaaleissa jaa alle 10 prosentin.

Ottaako koville? Ottaako pikku paakkoseen hyvaksya etta yli puoli miljoonaa suomalaista ei hyvaksy sita sivistysta ja suvaitsevaisuutta mita Sina ja sorvailija edustatte.

Kiitos Riitta! Luulin jo että Suomesta on sivistys karannut muihin maihin. Kuten minäkin.

Seuraan huolestuneena Suomen politiikkaa ja ihailen ruotsalaisten poliitikkojen korrektiutta. Suomalaisilla on vieläkin savea varpaiden välissä!

Sivistynyt ihminen voi näemmä hurskaasti julkisesti revitellä reväänsä (sic!) ja pornokirjoittaa petipuuhansa rahaa vastaan.

Sivistynyt pata älköön kuitenkaan soimatko kattilaa.

””Olen ollut rintaa, reittä ja revää”
Riitta Uosukainen paljastaa myös itsensä arvostelulle niin avoimesti kuin ihminen vain voi. Hän kertoo kirjeessään aviomiehelleen Toivo Uosukaiselle heidän suhteestaan ja rakastelemisestaan 35 aviovuoden aikana. Vesisängyn autuutta hän ylistää kuvailemalla ”sitä naimisen loisketta”.
-Niin, nuorena. Meillä on ollut ihana elämä. Olemme naineet paljon, kerta kerralta olen ollut rintaa, reittä ja revää koko nainen, Uosukainen hehkuttaa.

Hän kirjoittaa avioliittonsa intiimeistä asioista tietoisena, että teksti ärsyttää. Hän sai jo närkästynyttä palautetta kerrottuaan tv-ohjelmassa, että eniten rentouttaa se, jos sängyssä sujuu.

WSOY:n julkaisemassa Liehuvassa liekinvarressa poliitikko-Uosukainen esiintyy kirjeiden joukkoon liitetyissä puheissa. Helvi Sipilä -luennossa Helsingin yliopistossa maaliskuussa 1994 eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen arvioi, että ”naisella on oltava poliitikkona tuhansia ääniä ja yrittäjänä monien miljoonien liikevaihto ennen kuin hänet otetaan todesta. Naisen on oltava lähes omnipotentti, kaikkivoipa ennen kuin hänelle suodaan tasavertainen asema”. ”

http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto/9609/960919/9609190108.html

Oiva haastattelu ja tärkeä viesti ihmiseltä, jolla on näkemystä. Tekee jokaiselle hyvää hiljentyä välillä miettimään, mitä oikeastaan toisille ihmisille haluaa sanoa ja miksi.

Näyttää taas olevan normaalia persulaista reagointia. Kun argumentit loppuvat, käydään puhujan kimppuun. Onpa joku lukenut Uosukaisen puheetkin niin tarkkaan, että osaa siteerata. Siitä onnittelut.

kiuru kirjoitti: -”Näyttää taas olevan normaalia persulaista reagointia. Kun argumentit loppuvat, käydään puhujan kimppuun. Onpa joku lukenut Uosukaisen puheetkin niin tarkkaan, että osaa siteerata. Siitä onnittelut.”.

Voitteko täsmentää, mitä ajatte takaa ”käymällä puhujan kimppuun” – koulukasvatustako pitäisi syyttää?

Uosukainen osoitti sydämensä sivistystä kirjassaan ”Liehuva Liekinvarsi” kutsumalla mm. Tytti Isohookana-Asunmaata ”juonittelevaksi kalkkarokäärmeeksi” ja kuvailemalla sänkypuuhiaan ”sitä naimisen loisketta”. Pitäis kait Uosukaisen vilkaista peiliin ennen moisia kommenttejaan…

”Sydämeltään sivistynyt ei puhu neekeriukoista”

Eikä muuten myöskään kirjoittele vesisänkyseksistään kirjoja..

Eron tekeminen ”sydämeltään sivistyneen” luokan ja monokansan välillä on auttamattomasti vanhentunut. Kaikilla on kokolailla samannäköinen aortta. Bensiinin näpistäminen lämmittää niin sivistyneen kuin vähemmän sivistyneen sydäntä, ainakin tilapäisesti. Olohuoneen verhot saadaan uusittua. Toisaalta taas myös sivistymättömän veronmaksajan sydäntä tämänkaltainen toiminta on tiettävästi kylmännyt. Aortta on yksinkertaisesti kieltäytynyt generoimasta lämpimiä tunteita hallitsevaa luokkaa kohtaan.

”Ovatko erityisesti perussuomalaiset joutuneet mediavainon kohteeksi?”

Lauantaina suorassa aamulähetyksessä Mikael Ljungner kutsui persuja tonttujoukoksi. Ei ole media arvioinut häntä sydämen sivistyksen puutteesta kuten Teuvo H-parkaa. Maanantaina samainen Mikael painokkaasti totesi että hän puoluesihteerinä edustaa ja voi lausua puolueen kannan. Siis koko SDP pitää persuja tonttujoukkona. Lisäksi M.L. toi painokkaasti julki, että hän (ja puolue) kannattaa YLE:n rahoitusta verovaroista. Puolueen asiaa esittelevä ministeri Krista Kiuru on kuitenkin toisenlaisen ratkaisun takana. Missä ovat median arviot siitä, että SDP:ssä on oppositioryhmittymä, ja puolue kenties hajoaa jo tämän hallituskauden aikana?

@ ”esalil”: minunkin mielestäni Jungner iski nyt itse päänsä mäntyyn.
Eikö nimenomaan rakkauden puolueen puoluesihteerin pitäisi olla ymmärtäväinen ja anteeksiantavainen inhimillisten erheiden suhteen. Mutta kovin herkästi ja tarkasti tuntuu kivi lentävän Jungnerin kädestä tai ainakin kielen päältä. Siinä ei normaaleilla reflekseillä varustettu rivipersu ehdi edes kissaa sanoa, kun osuma jo mäjähtää ”silimien välliin”!

Kovin tuntuu Jungner olevan puhtoinen pulmunen, sillä niinhän se oli, että ”Se, joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven!”

Valtion YLE on yhden puolueen eli demarien media, joka herjaa ja pilkkaa estoitta muita, erityisesti keskustalaisia ja perussuomalaisia. Kokoomustaustainen pääjohtaja näyttää saamattomalta ja voimattomalta.

# Epikuros

Suomen kansa tuntee aitoa ihailua ja kiitollisuutta etta meilla on sellainen ASIANTUNTIJA kansainvalisella tarkkailupaikalla Thaimaassa mista voi ylemmalta taholta kertoilla Suomen tollukoille minkalaisia rimpuloita Perussuomalaiset ovat.

Myos siita kaikki kiittavat noyrasti etta joka kommentissasi muistat uusillekin ihailukerholaisllesi kertoa, millaista aarimmaista nakemysten viisautta, edistyksellisyytta ja ennenkaikkea rohkeutta edustat kertomalla etta olet muuttanut maasta pois, ihan Thaimaahan. Mukanasi tulee ihan uusia tuulahduksia Phuketin ja Pattayan rannoilta. Tietysti uskot etta olet ainoa joka on uskaltanut ottaa taman ainutkertaisen rohkean askeleen?
Jatka kommenttejasi. Ihailijasi menettaisivat muuten younensa. Ja muista aloittaa mainitsemalla etta olet muuttanut pois Suomesta, persujen sonnalta haisevasta maasta ja etta kylla olet noyran ihailun ansainnut!

Oso Blanco, ”me”, Suomen kansa. Kenen puolesta kuvittelet puhuvasi suurensuurella suullasi? Etsi nyt ensin edes ä ja ö ennen kuin ryhdyt käyttämään monikon ensimmäistä.

Sydämeltään sivistynyt kansanedustaja ei valehtele ennen, eikä jälkeen vaalien.