Ranskan ja Saksan hanke yhteisestä hävittäjäkoneesta vaikuttaa myös Suomen hävittäjäkauppaan

Eurofighter ja Rafale uhkaavat jäädä sivuraiteelle, kun kaikki paukut pannaan uuden koneen kehittämiseen vuoteen 2035 mennessä.
Kotimaa 14.7.2017 18:42
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat Pariisissa 13. heinäkuuta 2017.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat Pariisissa 13. heinäkuuta 2017. © Patrick Kovarik / AFP / Lehtikuva

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron tapasivat torstaina 13. heinäkuuta Pariisissa. Hyvähenkiseksi ja tuloksekkaaksi kuvattu tapaaminen poiki uutisen, jolla saattaa olla paljonkin merkitystä eurooppalaisen ilmailu- ja puolustusvälineteollisuuden ja myös Suomen jättimäisen hävittäjäkonekaupan kannalta.

Merkel ja Macron sopivat, että Saksa ja Ranska kehittävät yhdessä uuden sukupolven hävittäjäkoneen. Tarkemmat suunnitelmat mittasuhteiltaan valtavan hankkeen toteuttamisesta tehdään kesään 2018 mennessä. Käytössä uuden koneen on määrä olla vuoteen 2035 mennessä.

Tuolloin Ranska ja Saksa alkavat siis korvata nykyisiä Rafale- ja Eurofighter Typhoon-koneitaan uusilla hävittäjillä. Sitä ennen kaikki paukut molemmissa maissa pannaan varmasti uuden koneen kehittämiseen.