Ränsistynyt olympianäyttämö loistaa taas – lasten riemuksi

Kesämatkalla: Hämeenlinnan maauimalassa kloori ei värjää enää hiuksia vihreiksi.
Kotimaa 6.7.2015 18:30

Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa. © Marjo Tynkkynen

KESÄMATKALLA – Hyppy, liuku, sitten sammakkopotku ja veto käsillä.

Uin verkkaan 50 metrin siivuja, päästä päähän. Korviin kantautuu lasten kirkuna, silmiin pistää poutapäivän paiste, nenässä tuoksuu kloori.

Lähes 63 vuotta sitten, 24. heinäkuuta 1952, tässä samassa altaassa kauhoivat totiset kilpauimarit.

Oli Helsingin olympialaisten 5-ottelun kolmas päivä. Lajina 300 metrin uinti, suorituspaikkana Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa.

Kuten tänä kesänä, helteistä ei ollut tietoakaan. Raukat brasilialaiset ja unkarilaiset! He eivät olleet tottuneet uimaan ulkouimalan kylmässä vedessä.

Ja vesi oli niin rajusti kloorattua, että sen kerrottiin värjänneen hiukset ja kulmakarvat vihreiksi.

Ennen pulahdusta olen ostanut lipun tornimaisesta kahvilasta, jonka ulkoseinää koristavat olympiarenkaat. Kahdessa sukupolvessa maisema ei ole muuttunut paljon. Yhä vielä aistii harjuja peittävien mäntymetsien tuoksun, yhä vielä pieni Ahvenistonjärvi liplattaa uimarantoineen.

Maastojuoksun reitti on jäljitetty jälkikäteen, mutta pysyvin muistomerkki olympialaisista on maauimala.

Uinnin nopein oli Ruotsin Lars Hall, tuleva olympiavoittaja. Kirvesmies teki historiaa; aiemmin kultaa olivat voittaneet upseerit, 5-ottelu oli ollut perinteisesti sotilaiden laji.

Uutta ja ihmeellistä oli sekin, että Neuvostoliitto osallistui ensimmäisen kerran olympialaisiin. Joukkue oli eristäytynyt omaan parakkiinsa, lauta-aitojen ja piikkilankojen taakse.

Nyt maauimalaa kiertää verkkoaita. Portista pääsee sisään, kun sähkölukkoon näpyttelee oikean koodin.

Olympialaisten jälkeen maauimala painui unholaan. Allas ränsistyi Helsingin kisojen häpeäpilkuksi, kunnes 30 vuoden hiljaiselon jälkeen se kunnostettiin ja avattiin viime vuonna.

Nyt vesi on lämmitettyä, lasten riemuksi.

Altaan reunalla uimavalvoja jakaa torniin hyppylupia. Vuoroin nousee 1, 5, 7,5 ja 10 metrin kylttejä.

Kympistä pojat ponnistavat, tekevät voltin ilmassa, sitten molskahdus veteen.

Käännän viimeisen kerran altaan päässä. Kilometri on täysi. Nousen ylös, otan suihkun ja vaihdan vaatteet vanhassa, puisessa pukukopissa.

Vuonna 1952 kopeissa puhisi pettyneitä suomalaisia ottelijoita. Uinti sujui, mutta toisena päivänä käyty miekkailu oli jo tuhonnut henkilökohtaiset menetysmahdollisuudet.

Onneksi joukkuekisassa tuli mitali, pronssia.

 

Ahveniston maauimala on osoitteessa Olympiakatu 18-20, 13130 Hämeenlinna. Kahvion ja lipunmyynnin puhelin 046 923 2608. Uimala on auki 9.8. asti päivittäin kello 7-20, hyppytorni kello 12-20. Aikuisten lippu 4,50 euroa, lapset, opiskelijat ja eläkeläiset 2,90 euroa.

 

Jutun lähteet: Yle, Wikipedia.