Raakamaito on terveysriski – näin varmistat turvallisuuden

Tutkimukset eivät vieläkään tue väitteitä hyödyllisyydestä.

raakamaito
Teksti
Elina Järvinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Raakamaito voi olla vaaraksi terveydelle, elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistutti viime viikolla.

Se toisti suosituksensa, että raakamaito käytettäisiin ”mahdollisimman nopeasti ja vain kuumennettaviin ruokiin”.

Raakamaito tarkoittaa maitoa, jota ei ole käsitelty millään tavalla. Sitä ei ole pastöroitu eli kuumennettu niin, että bakteerit tuhoutuisivat. Se on vain jäähdytetty.

Raakamaitoa myyvät maatilat sekä jotkut yksittäiset ruokakaupat ja marketit.

Evira ja THL ovat tutkineet yhdessä ruokamyrkytyksiä, jotka levisivät Itä-Uudellamaalla viime keväänä. 55 ihmistä sairastui, ja syyksi paljastui raakamaito. Kyseessä oli laajin raakamaitoepidemia tähän saakka.