Puolustusministeri Carl Haglund: Euroalueen hajoaminen uhkaa turvallisuutta

Kotimaa 10.8.2012 04:50
Carl Haglund Kuva Martti Kainulainen LehtikuvaPuolustusministeri Carl Haglund tutustumassa Kaartin Jääkärirykmentin alokaskoulutukseen Santahaminassa 6. elokuuta 2012. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva

Euroalueen hajoaminen saattaisi johtaa kaaokseen, joka uhkaisi koko maanosan turvallisuutta, varoittaa puolustusministeri Carl Haglund.

Espoolainen, 33-vuotias Haglund valittiin kesäkuussa Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajaksi, Stefan Wallinin seuraajaksi. Heinäkuussa hänestä tuli myös valtioneuvoston jäsen.

Eurojäsenyyden puolustajat ovat muistuttaneet, että euro on paitsi talouspolitiikkaa myös turvallisuuspolitiikkaa.
Puolustusministeri ei lähde arvioimaan eurojäsenyyden vaikutusta Suomen asemaan Venäjän naapurina, mutta hänestäkin euroalueen hajoaminen uhkaisi lisätä turvattomuutta.

”Yhden maan eroamisesta mahdollisesti seuraava dominoefekti voisi ajaa Euroopan talouden, ehkä koko maailmantalouden kaaokseen. Taloudellinen kaaos taas laskee aina turvallisuustasoa. Euroopassa käytyjä sotia on edeltänyt usein taloudellinen epävarmuus.”

”Pidän myönteisenä, että eurooppalainen sivilisaatio on edennyt niin pitkälle, että nelisen vuotta kestänyt kriisi on synnyttänyt levottomuuksia varsin vähän”, Haglund sanoo ja huomauttaa, että esimerkiksi nuorisotyöttömyyden kasvu olisi voinut järkyttää eurooppalaisten yhteiskuntien rauhaa.

Haglundin mielestä ”täysin hypoteettinen” ero koko EU:sta pakottaisi Suomen arvioimaan turvallisuustilanteensa uudelleen. Hän antaa ymmärtää, että silloin olisi harkittava Nato-jäsenyyden hakemista.

Lue Carl Haglundin koko haastattelu Suomen Kuvalehdestä 32/2012 (ilm. 10.8.2012). Hae lähin myyntipiste täältä.