Punkalaidun: Tahdomme pakolaisia!

Kunta on onnistunut pakolaisten kotouttamisessa, mutta silti vastaanottokeskus suljettiin.
Kotimaa 15.11.2014 08:30
Burmalainen perhe pärjää hyvin Punkalaitumella. Eh Ler Bleh (vas.), Eh Tea Leh, Kyi Kyi Kying, Lay Kler ja Clay Nay Law oman talonsa pihalla. Perheen isällä Taw Nyingilla on vakituinen työpaikka. © Petri Kaipiainen

Aluksi kaikki tuntui oudolta. Perunat lensivät lattialle, kun perheen äiti Kyi Kyi Kying harjoitteli käyttämään veistä ja haarukkaa. Perhe joutui opettelemaan, miten vessa ja pyykkikone toimivat, miten ovet avautuvat ja miten kelloa ja kalenteria käytetään. Ruokaostoksetkaan eivät sujuneet ongelmitta. Kerran ruokakaupasta tuli vahingossa ostettua koiranmakkaraa, kerran kauppias esti Kyi Kyin Kyingia ostamasta auringonkukansiemeniä.

”Ne olivat linnunsiemeniä, ei ihmisille”, Kyi Kyi Kying kertoo suomeksi.

Burmalainen perhe saapui Punkalaitumelle kuusi vuotta sitten. Heitä vastassa Helsinki-Vantaan lentokentällä olivat Punkalaitumen kunnan sosiaalityöntekijä ja vapaaehtoiseksi ilmoittautunut talonmies. Oli marraskuu, ja satoi lunta. Kuusihenkinen perhe paleli liian ohuissa vaatteissa. Heitä oli pakolaisleirillä varoiteltu maasta, jossa on pimeää puoli vuotta ja valoisaa puoli vuotta.