Pulloon Koskenkorvaa kuluu 1 820 ohranjyvää – Palaako vehnä suosikkiviinaan?

Viljelijä saa kymmenen senttiä, alle prosentin kossupullon hinnasta.
Kotimaa 5.9.2016 07:30

Viljelijät Jonna ja Pasi Anttila puhdistavat siilon ennen puintia. © Mikko Lehtimäki

Koskenkorva on yhä Suomen suosituin viina, jos yhteen lasketaan 38-prosenttinen ”peruskossu” ja 32-prosenttinen ”kevytkossu”.

Vuonna 2015 Alkot myivät Koskenkorvaa yhteensä vajaat 3,6 miljoonaa litraa.

Yksi kossun lempinimistä on latoviina. Sen perinteisessä etiketissä on latomeri ja ohrapelto.

Mutta alussa vuonna 1953 lanseerattu viina tislattiin perunasta.

”Se oli maatalouspolitiikkaa”, sanoo Altian Koskenkorvan tehtaan johtaja Antti Snellman.

”Etelä-Pohjanmaa oli kroonista perunan ylituotantoaluetta. Siksi tislaamo perustettiin sinne.”

Sittemmin tehdas siirtyi muihin raaka-aineisiin: rukiiseen, melassiin, vehnään, ohraan. Vuodesta 1987 ohra on ollut ainoa raaka-aine. Valtaosa viljasta tulee Pohjanmaalta, ohran luontaiselta kasvualueelta.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu