Vähähiilisestä teknologiasta voi tulla Suomelle kilpailuvaltti
Hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2035 on erittäin kunnianhimoinen ja edellyttää suuria muutoksia. Ekologisen kestävyyden rinnalla tulee huolehtia taloutemme kilpailukyvystä ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.
Energia-ala on tässä keskiössä, se vastaa 75 prosentista kasvihuonekaasupäästöjä. Energiantuotannon vähähiilisyys eteneekin Suomessa hyvin. Sähköstä jo yli 80 prosenttia on päästötöntä. Lämmityksen hiilineutraalit ratkaisut yleistyvät vuosikymmenessä kivihiilikiellon myötä ja turpeen polton vähetessä. Uusiutuva energia, lämpöpumput, energiavarastot ja älykkäät ratkaisut syrjäyttävät fossiilisia polttoaineita, samoin liikenteen ratkaisut.
Pitkän aikavälin suurin haaste koskee maatalouden, sementintuotannon ja öljynjalostuksen kaltaisia aloja, joilla ei ole kattavia keinoja päästövähenemiin. Merkittävät hiilinielut ovatkin tarpeen kompensoimaan päästöjä. Metsien ja maankäytön nielukehitykseen liittyy kuitenkin suuria epävarmuuksia. Hiilineutraaliuden saavuttamisen ajankohdan osalta hyvin ratkaisevaa on, millä keinoin ja kuinka nopeasti energiaintensiivisen teollisuutemme (teräs, kemia, metsä) on mahdollista siirtyä vähähiilisiin prosesseihin.