PTT:n tutkimusjohtaja: "Elintarvikkeiden hinta nousee Suomessa vajaat viisi prosenttia"

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Perttu Pyykkönen

Elintarvikkeiden hinta on kohonnut ennätyskorkealle. Euroopan suhdannelaitosten yhdistys ennustaa, että ruoka ja nautinta-aineet kallistuvat tänä vuonna peräti 37 prosenttia. Pitääkö meidän huolestua, Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen?

“Tässä tilastossa on kysymys elintarvikkeiden raaka-aineiden hinnoista. Suomessa syödään kaupasta ostettua jalostettua ruokaa, jonka hinta nousee meidän arviomme mukaan vain vajaat viisi prosenttia.”

Mitkä tuotteet sitten kallistuvat jopa 37 prosenttia?

“Kysymys on YK:n elintarvikejärjestön FAO:n hintaindeksistä. Se heijastelee viljan, lihan ja maitotuotteiden maailmanmarkkinahintojen kehitystä. Viljan hinnoilla on indeksissä selvästi suurin paino.”

Viljat kallistuivat viime vuonna vain hieman, mutta tämän vuoden nousuksi odotetaan 54 prosenttia. Kuinka tämä on mahdollista?

“Hinnat lähtivät nousuun viime syksynä hyvin matalalta tasolta ja ne ovat nyt erittäin korkealla. Nousu johtuu pääasiassa huonoista sääolosuhteista. Venäjällä ja myös muualla oli kuivuutta ja sadot jäivät pieniksi. Tarjonta supistui samaan aikaan, kun ruuan kysyntä lisääntyi talouden elpyessä erityisesti Aasiassa.”

Kuinka paljon biopolttoaineiden yleistyminen nostaa elintarvikkeiden hintaa?

“Esimerkiksi Yhdysvalloissa biopolttoaineet lisäävät merkittävästi maissin kysyntää. Se nostaa maissin hintaa ruuan raaka-ainemarkkinoilla. Maissi on yksi tärkeimpiä rehuraaka-aineita.”

Raakaöljyn tynnyrihinta on kohonnut nopeassa tahdissa 30 dollarista 120 dollarin tuntumaan. Missä määrin öljyn kallistuminen heijastuu elintarvikkeiden hintaan?

“Öljyn hinta vaikuttaa ruuan tuotantoon lannoitemarkkinoiden kautta. Öljy vaikuttaa vahvasti maakaasun hintaan. Maakaasu on tärkein raaka-aine typen tuotannossa, joka on taas lannoitteiden tärkein raaka-aine.”

Missä maissa ruuan kallistuminen vaikuttaa voimakkaimmin?

“Köyhissä kehitysmaissa, varsinkin niissä, jotka eivät ole omavaraisia elintarvikkeiden tuotannossa vaan ostavat niitä maailmanmarkkinoilta. Esimerkiksi monissa Afrikan maissa viljatuotteet ovat keskeisiä.”

Miksi ruoka maksaa Suomessa 15 prosenttia enemmän kuin EU-maissa keskimäärin?

“Arvonlisävero on suurin yksittäinen tekijä. Se on Suomessa selvästi korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin. Suomessa ruuasta maksetaan 13 prosentin arvonlisäveroa, kun muualla EU:ssa se on keskimäärin 5-6 prosenttia. Tanskassa vero on korkeampi, mutta ruoka myös maksaa siellä selkeästi enemmän kuin meillä.”

Edellinen hallitus laski ensin ruuan arvonlisäveroa ja nosti sitä sitten uudelleen. Kuinka se vaikutti hintoihin?

“Muutokset siirtyivät suoraan hintoihin. Alennus näkyi 2009 heti veron alennuksen voimaantulon jälkeen. Myös viime kesän pieni korotus vaikutti hintoihin.”

Uskotteko, että seuraava hallitus korottaa taas arvonlisäveroa? Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok) on vihjaillut siihen suuntaan.

“Se on varmasti yksi vaihtoehto. En tiedä sovitaanko sitä jo hallitusneuvotteluissa vai nouseeko se esiin myöhemmin.”

Kuinka paljon ruuan kallistuminen kiihdyttää inflaatiota?

“Jonkin verran. Ruuan hinnan kehitys on kulkenut meillä yleensä samaa vauhtia yleisen inflaation kanssa, mutta nyt ruoka kallistuu selvästi nopeammin. Toisaalta elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien osuus kuluttajahintaindeksistä on vain 13,4 prosenttia.”

Kuva Petri Kaipiainen.