Psykologi: Tietokonepelien yleistyminen lisäsi aggressiivista käyttäytymistä

Kotimaa 2.9.2008 09:04

2000-luvun nuori on aggressiivisempi kuin 1950-luvun nuori, sanoo psykologian tohtori Vappu Viemerö. Yksi syy on tv-väkivallan lisääntyminen: ”Nuoret alkoivat ottaa mallia. Katsojasta tuli väkivallan toteuttaja.”JFK Reloaded

John F. Kennedyn salamurha videopelissä, josta julkaistiin ensimmäiset pr-kuvat marraskuussa 2004.

Viimeaikaiset veriteot sekä nuorten tekemät väkivallanteot ovat herättäneet keskustelun aggressiivisen käyttäytymisen syistä.

Yli 30 vuotta aggressiota ja aggressiivista käyttäytymistä tutkinut psykologian tohtori Vappu Viemerö on toistanut tutkimuksissaan yhteiskunnan, kulttuurin ja perheen vastuuta lapsien kasvattamisessa.

”Ihmisellä on synnynnäisenä ominaisuutena tietynlainen aggression taso, joka kehittyy noin 20 ikävuoden tietämille. Ihmisen aggressiotaso voi olla hyvinkin korkea, mutta ympäristö, kasvatus ja opetus pitävät aggressiivisen käyttäytymisen kurissa.”

”Jos lapsesta saakka oppii käyttäytymään aggressiivisesti, on siitä todella hankala ’parantua’, vaikka sitä ei sairaudeksi määritelläkään.”

Nuorten päihde- ja huumeongelmista on tullut yksi selittävä tekijä nuorten väkivaltatekoihin. Myös viihdeteollisuus, väkivaltapelit ja -videot ovat voimakkaita ärsykkeitä.

Pelaaminen
vaikuttaa persoonaan

Vuonna 1977 Viemerö aloitti tutkimusryhmässä, jossa tutkittiin aggressiivista käyttäytymisen syitä. Tutkittava ryhmä oli 15 vuotta sama, tuona aikana Viemerö teki havainnon, joka selittää osaltaan lisääntynyttä nuorten tekemää väkivaltaa.

”Kun televisiokanavia alkoi tulla lisää ja tv-väkivalta lisääntyi, nuoret alkoivat ottaa mallia tästä väkivaltakäyttäytymisestä. Erityisesti nuoret miehet ottivat asian vakavissaan, se oli jopa riitinomaista.”

Tohtorin mukaan televisio- ja videomaailmasta siirtyminen internetin virtuaalimaailmaan muutti toiminta-asetelmaa: katsojasta tuli väkivallan toteuttaja.

”Tietokonepelien yleistyminen lisäsi aggressiivista käyttäytymistä. Sinä itse olet pelissä se, joka ampuu tai lyö, nuorelle tai lapselle tämä on henkisen kasvun kannalta voimakas kokemus, joka vaikuttaa persoonaan.”

Lisäksi Viemerö luettelee liudan tuttuja fraaseja siitä, mitkä asiat heijastuvat nuorten pahanolon tunteeseen sekä väkivaltatekoihin: menestymisen paine koulu- ja työelämässä, ulkonäköpaineet, olla rohkea ja dynaaminen… Kovat yhteisön asettamat vaatimukset luovat painetta.

”Nuoret ovat turhautuneita, mikä heijastuu suoraan aggressiiviseen käyttäytymiseen.”

Vanhemmat,
olkaa vanhempia!

Tutkijat ovat jo kauan tienneet, että aggressiivisuus on geeneissä ja se on periytyvää. Nykynuorison väkivaltateot ovat luonteeltaan kuitenkin erilaisia kuin aiemmin. Psykologin mukaan uhrit ovat yleensä tekijälleen vieraita, kasvottomia. Mikä on syy?

”Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet dramaattisesti. Ne nuoret, jotka tekevät hirveitä veritekoja, voivat todella pahoin”, painottaa Viemerö.

Psykologin mukaan suomalainen yhteiskunta on niin kiireinen, hektinen, ettei siinä elävillä vanhemmilla ole riittävästi aikaa lapsille. Koululaitoksella tai jollakin muulla instituutiolla on suuri vastuu huolehtia siitä, etteivät nuoret syrjäänny tai koe liiallista turhautumisen tunnetta.

”Aivan kuten 15-vuotiaat menevät rippikouluun, niin he voisivat mennä leireille, joissa opetetaan medialukutaitoa, kerrotaan seksistä, päihteistä ja siitä mitä on aikuiseksi tuleminen, miten omaa lasta kasvatetaan. Nyt näyttää siltä, ettei tätä opetustyötä kohta kerkiä tai kykene tekemään kukaan.”

Lasten ja nuorten kasvuun kuuluu normaalina osana kapinointi ja asioiden vastustaminen. Psykologiassa ja sosiologiassa käytetty sosialisaation käsite tulee esille, kun puhutaan nuoren opettamisesta yhteisön tavoille. Psykologi neuvoo vanhempia olemaan vanhempia.

”Kun lapsi tai nuori tulee kotia ja haistattaa paskat ja perkeleet, niin siihen ei kannata suhtautua hyökkäävästi, esimerkiksi selkäsaunalla, vaan vanhemman tulisi ymmärtää se, että hän on se turvallinen, jota nuori uskaltaa haukkua.”

Tämä on toinen osa juttusarjasta, jossa pureudutaan väkivaltaan ja sen syihin.

Teksti
Mikko Niemelä

Kuva
AP / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Poliisi: Nuorten väkivalta ei ole kasvanut, vielä (SK netti 1.9.2008)
Stakes: Väkivalta yleistynyt peruskoulun yläluokkalaisten keskuudessa (SK netti 26.8.2008)
Taas teinisurma: Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 16.8.2008)
Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 24.7.2008)
Matka suomalaiseen väkivaltaan: Musta hetki (pdf; SK 31/2006)
Psykiatri Jari Sinkkonen: ”Lapset on hoidettava kotona” (SK netti 20.11.2007)

Oletko samaa mieltä?
Keskustelu:
Miksi väkivalta rehottaa? Uskallatko kulkea kotikulmillasi yksin?