Tämä arpa voittaa professuurin

Yliopistojen ”vakinaistamispoluissa” professuureja täytettäessä avataan kolme hakua, joista täytetään vain yksi paikka. Se mahdollistaa syrjimisen ja suosimisen, sanovat tutkijat.

Kotimaa 21.11.2019 16:12
Oskari Onninen
Turun yliopiston tunnuslause näkyy kauas yliopiston päärakennuksen seinältä.
Turun yliopiston tunnuslause näkyy kauas yliopiston päärakennuksen seinältä. © PEKKA SAKKI / LK

Kun kirjallisuudentutkija Sami Sjöberg putosi viime keväänä Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professorivalinnassa, hän halusi tietää miksi. Se oli helpommin sanottu kuin tehty.

Kahdestakymmenestä hakijasta valittiin ensin jatkoon suomen kieltä osaavat kahdeksan. Heistä neljä valittiin ulkopuoliseen arviointiin. Sjöberg ei kuulunut tähän joukkoon.

Hakuilmoituksessa odotettiin ”kovatasoista ja laaja-alaista tutkimustoimintaa” sekä ”menestymistä täydentävän tutkimusrahoituksen hankkimisessa”. Sjöbergillä oli tasonsa hakijoista eniten parhaita mahdollisia A1-tason kansainvälisiä julkaisuja ja huomattavan paljon ulkopuolista tutkimusrahoitusta.

Pelkästään tutkimusrahoitusta ja -artikkeleita vertailemalla esivalittujen kokoonpanon olisi pitänyt olla toinen. Muita painotuksia yliopisto ei avaa, vaikka sitä sitoo julkisuuslaki. Valmisteluryhmän sihteeri vastasi Sjöbergille, ettei kokouksesta ole pöytäkirjaa, vertailutaulukkoa tai perustelumuistiota.

Sisältö