Haalea punamulta

Sdp:n ja keskustan välirauha pelasti hallituksen, mutta puolueilla on yhä näkemyseroja. Keskusta rakentaa punamulta-akselia, Sdp viiden puolueen yhteistyötä.

Ministerit Maria Ohisalo (vihr), Anna-Maja Henriksson (r), Annika Saarikko (kesk), Jussi Saramo (vas) ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat puolueidensa sovusta pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa 28. huhtikuuta.
Ministerit Maria Ohisalo (vihr), Anna-Maja Henriksson (r), Annika Saarikko (kesk), Jussi Saramo (vas) ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat puolueidensa sovusta pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa 28. huhtikuuta. © Heikki Saukkomaa/lk

Sekä Sdp että keskusta voittivat hallituksen kehysneuvotteluissa. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) ajoi hallituksen tilanteeseen, josta sen pelastivat perinteisen punamullan pääpuolueet. Keskustan ja Sdp:n kompromissin tuloksena neuvotteluissa pystyttiin lopulta päivittämään koronan runteleman talouden menokehyksiä.

Säätytalolla pääministeri Sanna Marin (sd) ja Saarikko sopivat yhteistyön raameista. Välirauhasta huolimatta hallituksen ilmapiiri on varautunut ja politiikan sisältö hakusessa. Näkemyserot koskevat jopa sitä, millä nimellä hallitusta kutsutaan.

Keskusta markkinoi innokkaasti punamultaa, jossa on kaksi pääosakasta, se ja Sdp. Sdp:ssä punamullan hehkutus on ollut vaimeampaa. Siellä keskustalla ei ole samaa erityisasemaa kuin Sdp:llä keskustassa.

Sdp varapuheenjohtaja Niina Malm kiinnittää huomiota siihen, miten hallitusryhmien puheenjohtajat kertoivat Kesärannan pihalla kaikki viisi yhdessä tiedotusvälineille, että neuvotteluissa oli päästy sopuun.

Avainsanat
Sisältö