Vladimir Putin: pokerikasvo jakaa mielipiteet

Politiikka 3.6.2009 10:35

Venäjän entinen presidentti ja nykyinen pääministeri on tänään vierailulla Suomessa. Mutta minkälainen Vladimir Putin oikeasti on?

Vladimir Putin
Kuva Alexander Zemlianichenko / AP / Lehtikuva

Tämänpäiväisen vierailun aikana Vladimir Putinin kanssa keskustellaan muun muassa ympäristökysymyksistä, Nord Stream -kaasuputkihankkeesta, metsäteollisuuden ongelmista sekä rajanylitys- ja liikennekysymyksistä. Erityisen kuuma puheenaihe tulee olemaan raakapuun vientitullit, jotka ovat nousseet jo elämää suuremmaksi kysymykseksi Suomen ja Venäjän välillä.

Länsimaissa Putinia on kritisoitu itsevaltaisista otteista. Lue SK:n aiemmin julkaistu juttu presidentti-Putinin vallankäytöstä.

Venäjällä hän on kuitenkin kohonnut todelliseksi jumalhahmoksi. Talouskriisi on aiheuttanut pieniä säröjä Putin-palvontaan, mutta uhattu hänen asemansa ei millään lailla ole. Presidenttinä 2000-2008 toiminut Putin siirtyi kahden kauden jälkeen syrjään presidentin paikalta, mutta on silti pysynyt vahvasti vallan
kahvassa. Presidenttikautensa päätteeksi Putin järjesti paikalleen mieleisensä seuraajan ja ryhtyi itse pääministeriksi.

Dmitri Medvedevin presidenttiyden myötä Venäjän imago on muuttunut pehmeämmäksi. Suuria myönnytyksiä maa ei silti yleensä ole valmis tekemään. Suomen valtiojohtoa on toisinaan moitittu jopa Putinin hännystelystä.

Lue SK:n aiemmin julkaistu juttu Putinin ja Suomen valtiojohdon suhteista.

Entistä KGB:n agenttia on luonnehdittu esiintymisessään kivikasvoiseksi byrokraatiksi. Tärkein kysymys on silti, minkälainen hän todella on?

Lue Vladimir Putinin henkilökuva vuodelta 2003.

Putin tapaa tänään Suomessa sekä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) että presidentti Tarja Halosen. Suomen Kuvalehden toimittaja Leena Sharma seuraa Putinin Suomen-vierailua PolKom.fi-blogissa.

[Kuvat:vladimir putin]