Ville Niinistö: Vasemmistoliitto tarjoaa aina ratkaisuksi rahaa

Vihreät ja vasemmistoliitto kamppailevat hallituksen apupuolueen paikasta.
Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento
Politiikka 13.3.2015 04:50
Vihreät ja vasemmistoliitto lähtevät vaaleihin samankaltaisista asemista. Molemmat puolueet istuivat hallituksessa suurimman osan päättyvää vaalikautta. Kumpikin siirtyi vasta viime vuonna oppositioon: vasemmistoliitto valtiontalouden säästöjä koskeneiden erimielisyyksien takia ja vihreät Fennovoima...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Vihreitä ei juuri Vasemmistoliittoa lukuunottamatta muut puolueet halua hallituskumppaniksi tällä hetkellä. Vihreät ovat puolueena vastaan kaikkea järkevää taloudenpitoa, energiaratkaisuja (ydinvoimala on heille paha-paha ikuisesti), sekä itsepintaisesti vastustavaa mm. moottoriteiden lisärakentamista. Jostain 1970-luvulta on käsitys, että moottoritiet lisäävät liikenteen saasteita. Tällainen aate menee liikenneturvallisuuden, matkustusmukavuuden ja vähempien liikennekuolemien ja -onnettomuuksien, sekä huimasti parantuneen päästönestotekniikan edelle. Myös silloin, kun nykyautojen päästöt ovat lähinnä H2O:ta ja CO2:sta tai päästöttömiä, autoliikenne on silti paha-paha.

Vasemmistoliitto kuittaa kaikki ongelmat ottamalla lisää velkaa, jolla maksetaan lupaukset äänestäjille, jotka yleensä ovat saamapuolella yhteiskunnassa. Vasemmistolaiset näkevät asiassa vain tämän päivän tilanteen (rahaa saa lähes miinuskorolla, eli se on ilmaista). Eletään kuten kannattajat, eli pikavipeillä miettimättä tulevaisuutta. Miten käy siinä vaiheessa, kun korot nousevat? Lainanhoitokulut ovat jo nyt miljardeja, joten kaikki mahdollinen kasvu uppoaisi korkoihin tulevaisuudessa, kun korot palaavat 6-8%:n normaalitasolle. Asunnonostajakaan ei voi noin löperösti perustella, että raha on nyt ilmaista ja niin tulee olemaan koko sen 20 vuotta, joten sitä voi ottaa tappiin asti. Työpaikkakin tulee olemaan takuuvarma saman 20 vuotta tuolla logiikalla, jonka voi rinnastaa valtion verotuloihin. Pankit ei tuollaiseen usko, mutta Vasemmistoliiton äänestäjät ilmeisesti uskovat.

Kumpikin puolue hallituksessa tulisi olemaan katastrofi. Keskusta voittaa vaalit, joten nämä molemmat jäävät kiltisti oppositioon ja nuorten idealistien antamat äänet valuvat sieltä käsin räksyttämiseen. Nuorten ääniä on pakko kalastella, sillä vanhemmat äänestäjät eivät ehdoin tahdoin halua antaa hukkaääniä hallituksen ulkopuolisille puolueille. Maaseudun keskustalaiset konservatiivit eivät lämpene molempien puolueiden kannattamalle homoliittolaille. Aika vähän ymmärrystä on myös Arhinmäen puolueeseen haalimalle anarkistisiivelle, joka pyrkii lähinnä siihen, että taloja saa ottaa haltuun tuosta vain, sekä vuosittain Linnan juhlien aikaan tulla keskustaan riehumaan ja ottamaan yhteen poliisien kanssa.