Ville Niinistö kuvaa, kuinka Sanni Grahn-Laasonen ”kusetti” häntä sata-nolla: pelkäsi saavansa sydänkohtauksen

Niinistö kertoo tuoreissa muistelmissaan, että Jan Vapaavuoren pääministerihaaveet auttoivat vihreitä saamaan ilmastolain läpi.
Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö nuorten ilmastolakon marssilla Helsingissä 15. maaliskuuta 2019.
Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö nuorten ilmastolakon marssilla Helsingissä 15. maaliskuuta 2019. © HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva

Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö antaa tuoreissa muistelmissaan karun kuvan kokoomuslaisten Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksista, joissa hän itse oli mukana vuosina 2011–2014.

Niinistön yhdessä toimittaja Veera Luoma-ahon kanssa kirjoittama teos Löytöretkeilijä ilmestyi tänään 2. toukokuuta. Kirjan on kustantanut Otava.

Kirja vahvistaa muistakin yhteyksistä tuttua kuvaa, että Kataisen hallituksella ei juuri ollut hyviä hetkiä.

”Meidän hallituksemme taisteli koko ajan. Se oli saatu pihtisynnytyksellä, eikä se ollut juuri sopuisaa päivää nähnyt. Me väänsimme keskenämme joka ikisestä asiasta viimeiseen asti”, Niinistö kuvaa.

 

Taistelu ei tauonnut edes silloin, kun vihreät erosivat syksyllä 2014 Stubbin hallituksesta. Lähtö ajoittui hetkeen, jolloin Niinistölle tärkeä soidensuojeluohjelma oli tulossa hyväksyttäväksi. Asia oli hallituksessa niin pitkällä, että rahoituksesta oli jo olemassa päätös.