Viinimaat raivostuivat Suomelle

Politiikka 4.5.2007 10:02

viini
Suomessa alkoholipulloihin kaavaillut varoitusmerkinnät ovat odotetusti saaneet EU:n viinintuottajat ja viinimaat takajaloilleen. Kaksi jäsenmaata, Espanja ja Portugali, ovat jättäneet asiasta vastalauseen ja kolmas eli Itävalta lievemmän huomautuksen. Suomella on nyt pari viikkoa aikaa vastata Espanjalle ja Portugalille ja puolustaa omaa menettelyään.

Vastalauseet eivät tulleet sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehille yllätyksenä, sillä Suomi oli saanut jo ennen joulua Euroopan viinintuottajien keskusjärjestöltä kirjeen, jonka sisältö oli lähes sanasta sanaan sama kuin Portugalin lausunnossa. Sen mukaan ei ole olemassa mitään perusteita varoittaa viinin terveydellisistä haitoista, sillä viini on pikemminkin terveystuote, jonka kohdalla vain väärinkäyttö aiheuttaa ongelmia.

Välimeren maiden kirjelmöinnistä ei näillä näkymin seuraa sen enempää, sillä jäsenmailla on toistensa päätöksiin vain kommentointioikeus, muttei veto-oikeutta. Yhden maan joutuminen EY-oikeuteen toisen haastamana on myös hyvin teoreettinen vaihtoehto.

Myös komission piirissä on kuitenkin kahta ilmaa sen suhteen, miten varoitustarroihin pitäisi suhtautua. Kuluttaja- ja terveysasioiden pääosasto kannattaa niitä ja on suorastaan kannustanut jäsenmaita etenemään asiassa. Sisämarkkinapääosastolla taas pidetään tarroja sisämarkkinoiden toimintaa häiritsevinä ja siis vahingollisina. Erimielisyyttä on jopa siitä, minkä direktiivin piiriin asia kuuluu.

Jos sisämarkkinapääosaston edustama kanta voittaisi, komissio voisi haastaa Suomen oikeuteen ja vaatia tarroista luopumista.

Komission pelivaraa rajoittaa kuitenkin, että samalla sen pitäisi haastaa myös Ranska, joka on jo aikaisemmin säätänyt varoitusmerkinnöistä lähes samanlaisen lain. Ranskaa taas suojaa suuren jäsenmaan asema, jonka takia komissio ei kovin herkästi lähde rettelöimään sitä vastaan.

Jos tarrakiista etenisi tuomioistuimeen asti, varoitusmerkintöjä tuskin nähtäisiin pulloissa aivan lähiaikoina.

Teksti Tuomo Lappalainen