Vihreiden Maria Ohisalo avasi puheenjohtajapelin: Haluaa Niinistön seuraajaksi

31-vuotiaan köyhyystutkijan tärkein poliittinen teema on eriarvoisuuden ja köyhyyden torjunta.
Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.
Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. © MERJA ÅKERLIND / Lehtikuva

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo kertoo Suomen Kuvalehdelle tavoittelevansa puolueensa puheenjohtajuutta ensi kesän puoluekokouksessa.

”Ajattelen muutenkin niin, että jos minä en sano, tee tai lähde ehdolle, aika usein sen tekee joku muu, minua parempituloinen, enemmän valtaapitävä ja yleensä mies. Haluan kannustaa erityisesti naisia ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä siihen, että meidän pitää ottaa valtaa politiikassa. Valtaa ei pidä pelätä”, Ohisalo perustelee ratkaisuaan.

Helsinkiläissyntyinen 31-vuotias Ohisalo on köyhyystutkija, joka valmistelee väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistoon. Tutkimuksen kohteena on leipäjonoissa käyvien ihmisten vointi. Ohisalon mukaan hänen tärkein poliittinen teemansa on eriarvoisuuden ja köyhyyden torjunta.

”Vihreät tekee niissä paljon töitä, mutta aina meidän viesti ei kuulu kovin pitkälle.”

Ohisalo pitää tutkijan taustaansa vahvuutenaan politiikassa.

”Usein poliitikko katsoo asioita suoraan tilastokeskuksen numeroiden kautta. Minulla on laaja-alainen kuva siitä, mitä ovat esimerkiksi eriarvoisuuden mekanismit ja syrjäytymisen polut.”

”Tutkijana näen, että minun pitää olla populismin vastavoimana näinä valemedian ja trollien aikana. Haluan edistää politiikkaa, jossa keskustelu ohjataan aina takaisin faktoihin.”

Ohisalon kampanjapäällikkönä kisassa on kirjailija ja entinen vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen.

Ohisalon mahdollisuuksia kisassa heikentänee se, että hän ei ole kansanedustaja.

Ohisalo on ensimmäinen puheenjohtajakisaan ilmoittautunut vihreä poliitikko.

Yhtenä ennakkosuosikkina pidetty kansanedustaja Emma Kari on ilmoittanut kertovansa aikeistaan vasta kuntavaalien jälkeen, samoin kansanedustaja Touko Aalto. Myös kansanedustaja Ozan Yanar on kertonut harkitsevansa vakavasti ehdokkuutta.

”Aina on jotkut vaalit tulossa”, myös kuntavaaleissa ehdolla oleva Ohisalo kuittaa kyselyn ehdokkuuden ajoituksesta.

Yhdeksän vuotta vihreiden toiminnassa mukana olleen Ohisalon mukaan hän olisi kaikkia kuunteleva ja ihmisiä osallistava puolueen johtaja, jolla ei ole tarvetta päsmäröidä joka asiassa.

Ohisalon mahdollisuuksia kisassa heikentänee se, että hän ei ole kansanedustaja. Hän jäi vuoden 2015 vaaleissa noin 4 000 äänellään täpärästi eduskunnan ulkopuolelle.

Ohisalo itse muistuttaa, että vihreiden historiassa on ollut muitakin eduskunnan ulkopuolisia puheenjohtajia. 1990-luvulla puoluetta johtanut Pekka Sauri ei ollut kansanedustaja, ja vuoden 2007 vaaleissa pudonnut Tarja Cronberg jatkoi puheenjohtajana myös vaalien jälkeen.

 

Ohisalo valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi vuonna 2015. Sitä ennen hän oli Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajana vuosina 2013–2014. Ohisalo on Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen.

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto yllätti joulun jälkeen, kun hän ilmoitti, ettei tavoittele puheenjohtajuutta. Hän perusteli päätöstään sillä, että hänen mielestään istuva puheenjohtaja Ville Niinistö suosii seuraajakseen Karia. Niinistö on kiistänyt väitteen.

Puheenjohtajuutta puolueen sääntöjen salliman enimmäisajan hoitanut Niinistö väistyy kesäkuun puolivälissä Tampereella pidettävässä puoluekokouksessa.