Helsingin puuttuminen sotkee asetelmia

Vihreät kärsii ja keskusta hyötyy aluevaalien asetelmasta. Luvassa voi olla outo vaalitulos. Myös äänestysinto on kysymysmerkki.

Politiikka 25.11.2021 18:00
Heikki Vento
Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela (oik.) vihreiden aluevaalikampanjan avauksessa Helsingissä 21. marraskuuta.
Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela (oik.) vihreiden aluevaalikampanjan avauksessa Helsingissä 21. marraskuuta. © Roni Rekomaa/LK

Ensimmäiset aluevaalit pidetään 23. tammikuuta 21 hyvinvointialueella. Helsingissä vaaleja ei järjestetä, mikä tulee näkymään valtakunnallisessa vaalituloksessa.

Kesäkuun kuntavaaleissa Helsingin osuus koko maan äänistä oli yli 13 prosenttia. Äänten poissaolosta kärsivät ennen kaikkea vihreät ja kokoomus.

Vihreiden kuntavaaliäänistä enemmän kuin joka neljäs tuli Helsingistä. Jos pääkaupunki poistetaan vaalituloksesta, puolueen 10,6 prosentin kannatus kutistuu 9,1 prosentiksi.

Helsingin vaikutusta on laskettu vihreiden puoluetoimistolla. Puoluesihteeri Veli Liikasen mielestä aluevaaleja voidaan verrata kuntavaalien tulokseen.

”Jos saamme yli 9,1 prosenttia äänistä, se olisi vaalivoitto”, hän sanoo.

Kuntavaalien ykköspuolue kokoomus sai 25,6 prosenttia Helsingin äänistä, kun koko maassa sen kannatus jäi 21,4 prosenttiin.

Sisältö