Viestintätoimiston Lobbarikoulu vei poliitikkojen hyödyntämisen uudelle tasolle: ”Eduskuntaryhmän puheenjohtaja on vetovoimatekijä”

Eturivin poliitikot ovat vakiovieraita viestintätoimiston lobbarikoulutuksessa. Poliitikot puhuvat ilmaiseksi, konsulteille he ovat tuottoisia.
Politiikka 3.1.2022 12:27
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on yksi Lobbarikoulussa puhuneista poliitikoista. ”En ole ottanut puhumisesta palkkioita ja on tärkeää, että toiminta on avointa”, Lindtman sanoo.
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on yksi Lobbarikoulussa puhuneista poliitikoista. ”En ole ottanut puhumisesta palkkioita ja on tärkeää, että toiminta on avointa”, Lindtman sanoo. © VESA MOILANEN / Lehtikuva

Päätöksentekoon vaikuttamisesta käyty keskustelu saa Suomessa vauhtia, kun lobbareille tarkoitetun avoimuusrekisterin valmistelu etenee.

Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmaan kirjatusta rekisteristä laadittu mietintö on parhaillaan tammikuun 2022 loppuun jatkuvalla lausuntokierroksella. Rekisteristä säädetty laki on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 aikana. Se velvoittaa lobbareita kirjautumaan rekisteriin ja listaamaan sinne vaikuttamistarkoituksessa tapaamansa henkilöt ja tapaamisten aiheet.

Päätöksentekoon vaikuttaminen on ikiaikainen ilmiö, mutta 2010-luvun aikana sen kuva Suomessa on muuttunut vaikuttajaviestintätoimistojen astuessa näyttävästi markkinoille. Lobbauspalveluita myyvät konsulttitoimistoimistot ovat haalineet riveihinsä huippupoliitikkojen entisiä avustajia.