Venäjän WTO-linja tiukkenee

Politiikka 30.6.2007 11:41

Venäjän tie Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi näyttää mutkistuvan aina vain lisää.Olli Rehn

Teksti Tuomo Lappalainen
Kuva Hannu Lindroos

Uusimmista käänteistä saatiin tietoa Helsingissä 28.-30.6. järjestetyssä huippujohtajien European Business Leaders´ Convention -konferenssissa. Kokoukseen osallistunut venäläisen teräsyhtiön Severstalin pääjohtaja, presidentti Vladimir Putinin oligarkkitukijoihin kuuluva Aleksei Mordashov vahvisti siellä Suomen Kuvalehdelle, ettei Venäjä tätä nykyä edes pyri kovin aktiivisesti WTO:hon.

Mordashov kävi konferenssin yhteydessä samasta asiasta pitkiä keskusteluja myös EU:n suomalaisen laajentumiskomissaarin Olli Rehnin kanssa. Venäjän uusi tiukentunut linja ei tullut komissaarille täytenä yllätyksenä. Merkkejä siitä oli ollut näkyvissä jo jonkin aikaa.

”Mordashovin edustama asenne on heijastunut Venäjän ulkopolitiikassa ja taloussuhteissa, myös Suomea koskettavassa puutullikiistassa”, Rehn myöntää.

EU:n ja Venäjän puutullineuvottelut ovat parhaillaan loppusuoralla, ja jo ensi viikon alussa jatketaan neuvotteluja ratkaisusta, jonka kanssa Suomenkin metsäteollisuus voisi elää. Rehn on kaikesta huolimatta optimistinen sen suhteen, että Venäjältä löytyy edelleen kompromissihaluja.

”Venäjän edun mukaista on kuitenkin kiistattomasti päästä WTO:n jäseneksi, koska se vahvistaa  Venäjän talouden kilpailukykyä vähänkin pidemmällä aikavälillä.”

Lisää aiheesta SK:ssa 27/2007 (ilmestyy 6.7.).