Vanhanen: Nato-linjauksessa ei uutta viestiä

Politiikka 11.2.2009 08:48

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) korostaa, ettei sananvalinnoiltaan aiemmasta poikkeava Nato-linjaus merkitse muutosta Suomen kantaan.
matti vanhanen

Kun eduskunta ryhtyi aamupäivällä arvioimaan hallituksen uutta turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa, Vanhanen sanoi, ettei uuteen muotoiluun liity mitään uutta viestiä muille maille.

Vanhanen myös puolusti sitä, että hallitus varautuu kasvattamaan puolustusbudjetteja yleistä hintojen nousua enemmän. Oppositio on arvostellut tätä.

Hallitus perustelee vuosittaista kahden prosentin lisäkorotusta sillä, että puolustusmateriaali kallistuu normaalia inflaatiota nopeammin.

Vanhasen mukaan lisäkorotuksella voidaan välttää puolustusvoimien organisaatiomuutokset.

”Tällä hallitus kertoo, mitä selonteon tarkoittama puolustuskyky maksaa. Ja mikäli voimavaroja tähän ei olisi, on vaihtoehtona tarkemmin määrittelemättömien organisaatiouudistusten tie”, Vanhanen sanoi.

Oppositiopuolue SDP arvostelee jyrkästi hallituksen aikeita korottaa puolustusmenoja yleistä hintojen nousua enemmän.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi eduskunnan keskustelussa, että tämä on täysin käsittämätön arvovalinta. Urpilainen huomautti, että ihmisten arjen turvallisuus horjuu ja valtio ottaa muutenkin velkaa miljardikaupalla.

Puolustusmäärärahoista on tulossa suurin kiista, kun eduskunta ryhtyy nyt ottamaan kantaa hallituksen selontekoon. Siinä määritellään Suomen linjat lähivuosiksi turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Hallitus ehdottaa, että yleisen inflaatiokorotuksen lisäksi puolustusmenoihin tehtäisiin vuodesta 2011 alkaen 2 prosentin lisäkorotus. Tätä perustellaan sillä, että puolustustarvikkeiden hinnat nousevat yleistä inflaatiota enemmän.

Lisäjännitettä kiistelyyn tulevista korotuksista tuo se, että selonteon valmisteluun osallistunut eduskunnan seurantaryhmä kannatti yksimielisesti vain normaaleja inflaatiokorotuksia.

Myös hallituspuolue vihreät vastustaa puolustusmenoille ehdotettua lisäkorotusta. Kansanedustaja Johanna Sumuvuori sanoi eduskunnan keskustelussa, että syvän taantuman oloissa sitoutuminen puolustusmenojen pysyvään kasvuun on kestämätöntä.

Oppositiopuolueista lisäkorotuksia vastustivat jyrkästi SDP ja vasemmistoliitto.

Hallitus esittää uudessa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa, että puolustusmenoja kasvatettaisiin vuodesta 2011 alkaen tavanomaisten indeksikorotusten lisäksi vuosittain 2 prosentilla.

Eduskunta keskustelee tänään myös Afganistanissa olevien suomalaisjoukkojen lisäämisestä. Suomalaissotilaiden määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa muutamaksi kuukaudeksi maassa käytävien vaalien turvaamiseksi.

(STT)

Aiheesta lisää
Laukkanen: Nato-myönteisyys kasvaa keskustassa (SK 6/2009; ilm. 6.2.2009)

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva