Vanhanen kehottaa lukemaan Häkämiehen koko puheen

Politiikka 10.9.2007 16:11

Pääministeri Matti Vanhanen kehottaa Jyri Häkämiehen puheen arvostelijoita lukemaan koko puheen ennen sen arvostelemista.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) pitää puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok)Washingtonissa pitämästä puheesta noussutta keskustelua ylireagointina ja kiistää, että yhteistyö ulkopolitiikan hoidossa rakoilisi hallituksen sisällä. Myös presidentti Tarja Halosen kanssa yhteistyö Vanhasen mukaan toimii.

Arvelut yhteistyön ontumisesta ovat heränneet puolustusministeri Jyri Häkämiehen Yhdysvaltain-vierailun jälkimainingeissa.

Vanhanen puolestaan pitää puolustusministeri Häkämiehen Washingtonissa pitämästä puheesta noussutta keskustelua ylireagointina. Vanhasen mukaan keskustelu on saanut jo ylidramaattisia piirteitä.

Vanhasen mukaan kommentoijien kannattaisi lukea koko Häkämiehen puhe ennen sen arvostelemista.

Vanhanen tosin myöntää olevansa eri mieltä puheen yhdestä retorisesta keinosta. Sama kohta on herättänyt närää laajemminkin.

”Meidän turvallisuuspoliittinen haaste on laajempi kuin pelkästään Venäjä. Kolmen tärkeimmän haasteen joukkoon mahtuu paljon muutakin.”

Vanhasen mukaan tämä ”sävyero” johtui nimenomaan retoriikasta.

Puolustusministeri Häkämies on kiistänyt, että hänen Washingtonin-puheessaan olisi ollut jotain Suomen ulkopoliittisen linjan vastaista. Puhe on saanut ymmärrystä etupäässä kokoomusriveistä. Kritiikkiä ovat esittäneet etenkin demarit ja vasemmistoliittolaiset.

(STT)

Lue Jyri Häkämiehen koko puhe Washingtonissa (CSIS)
Kuuntele puhe (CSIS)