Firma pystyyn, tase töihin

Uusi valtionyhtiö perustettiin edistämään ammatillista koulutusta. Syntyi riskisijoittaja, joka rahoittaa muun muassa työnvälityspalvelua Afrikassa. Tarkastaja antoi pyyhkeet ja edelleen moni ihmettelee, mitä tarkoitusta Oppiva Invest palvelee.

Entinen pääministeri, nykyinen kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) ei vastannut Oppiva Investiä koskeviin kysymyksiin.
Entinen pääministeri, nykyinen kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) ei vastannut Oppiva Investiä koskeviin kysymyksiin. © Glue, 3DBear, Four Ferries, Mevea, Fuzu, Jussi Nukari/lk

Juha Sipilän (kesk) hallitus perusti kautensa aikana seitsemän erityistehtäväyhtiötä. Tavoitteena oli ”laittaa valtion tase töihin”.

Valtio sijoitti yhtiöihin lähes puoli miljardia euroa.

Neljän perustetuista yrityksistä piti tuottaa palveluita tuleville maakunnille: Maakuntien tilakeskuksen, SoteDigin, Vimanan ja Hetlin. Koska maakuntauudistus ei tuolloin toteutunut, Hetli toimi vain neljä kuukautta. Vimana taas yhdistettiin raskaasti tappiolliseen sosiaali- ja terveyspalveluja digitalisoivaan SoteDigiin.

Hallituskauden aikana myös yhtiöitettiin Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalvelut ja perustettiin Pohjolan Rautatiet suunnittelemaan uusia ratayhteyksiä.

Seitsemäntenä päivänvalon näki Oppiva Invest, ensimmäinen Opetushallituksen omistajaohjauksen alle sijoitettu yritys.

Sisältö