Valta siirtyi Suomen kunnissa oikealle, hallituspuolueissa kärsittiin tappioita

Kokoomus ja perussuomalaiset vahvistivat asemiaan. Vasemmistopuolueet ja vihreät hävisivät. Keskustalle suurin, mutta odotettua pienempi takaisku.
Politiikka 14.6.2021 00:19
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, varapuheenjohtajat Elina Valtonen, Antti Häkkänen ja Kai Mykkänen ilahtuivat ensimmäisistä tuloksista 13. kesäkuuta 2021. © Mikko Stig/Lehtikuva

Porvarillisten oppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten voitto sunnuntain kuntavaaleissa painaa politiikan vaakakuppia kunnissa selvästi oikealle. Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, kokoomuksen ääniosuus oli 21,2 prosenttia. Se on 0,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Kokoomus säilytti paikkansa suurimpana kuntapuolueena. Tulos on suuri helpotus puheenjohtaja Petteri Orpolle, jota arvosteltiin vuoden 2019 heikosta eduskuntavaalituloksesta. Vuoden 2019 vaaleissa kokoomus sai 17 prosenttia äänistä ja joutui oppositioon.

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon perussuomalaisten nousu jäi odotettua pienemmäksi, kun kannatus kipusi 14,5 prosenttiin. Se on kuitenkin selvä voitto. Uusia valtuustopaikkoja puolue sai noin 580. Vuoden 2017 vaaleissa perussuomalaiset keräsi äänistä 8,8, prosenttia.