Vaisut kuntavaalit finanssikriisin varjossa

Politiikka 26.10.2008 08:49

Kuntavaalit käydään tänään. Oppositio nosti talouskriisin yllättävän myöhään kuntavaalien teemaksi. Keskustan kampanja hämmentää puolueen kenttäväkeä.Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kampanjoi Vantaalla Myyrmäessä päivää ennen kunnallisvaaleja lauantaina 25. lokakuuta 2008.

Kuntavaalien voittaja? Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kampanjoi Vantaalla Myyrmäessä päivää ennen kunnallisvaaleja lauantaina 25. lokakuuta 2008.

Kuntavaaliasetelma on vaikuttanut selkeältä. Kukin kolmesta suurimmasta puolueesta on käynyt kampanjaansa hieman erilaisin tavoittein.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johtama kokoomus on ollut liikkeellä isoin odotuksin ja näyttävin kampanjoin. Puolue on saanut jalkeille lähes yhtä monta ehdokasta kuin Sdp. Presidentin- ja eduskuntavaalien nousukiito näyttää jatkuvan. Kokoomus voi nousta ensi kertaa suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen taas joutuu panemaan peliin myös oman johtajuutensa. Hän hakee puolueelleen siedettävän hyvää tulosta. Se mahdollistaisi hallitusyhteistyön häiriöttömän jatkumisen. Mikäli keskusta ottaisi pahasti takkiinsa, nykyistä hallituspolitiikkaa vierastavat takametsien miehet voimistaisivat Vanhaseen kohdistamaansa kritiikkiä.

”On tärkeää, ettei keskusta häviä demareille, ainakaan pahasti”, pohtii porvarihallitukseen mieltynyt, puolueensa ykkössijasta vakuuttunut kokoomusvaikuttaja.

Uudella demarijohtajalla Jutta Urpilaisella on epäkiitollinen tilanne. Sdp menestyi viime kuntavaaleissa niin hyvin, että puolue tekee nyt miltei väkisin miinusmerkkisen tuloksen.
Urpilainen on ilmoittanut tavoitteekseen pitää demarit suurimpana kuntapuolueena. Silti ei ole voinut välttyä vaikutelmalta, että kuntavaalit ovat hänelle vain verryttelyä eduskuntavaaleihin 2011.

”Suuri laiva kääntyy hitaasti. Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, eikä sitä pysty palauttamaan hokkuspokkustempuilla”, Urpilainen sanoi Suomen Kuvalehdelle (41/2008).

Vaalikamppailu on ollut vaisu. Paikallisella tasolla on syntynyt keskustelua, mutta valtakunnalliset teemat ovat jääneet vähiin. Hallitus toki sai vastattavakseen perinteisen vaalienalusvälikysymyksen, kun koko oppositio yhtyi kristillisdemokraattien huoleen terveyspalveluiden tilasta.

Talouskriisi
hämmentää

Aneemisuus selittynee talouskriisillä. Kaikki puolueet rakensivat vaaliohjelmiaan vuoden alkupuoliskolla, nykyistä toiveikkaam-pien ennusteiden vallitessa. Nyt puolueet ovat ymmällään.

Esimerkiksi Sdp:tä lähellä olevan Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander ennakoi, että jos kunnat joutuvat vaikeuksiin, ne joko leikkaavat palveluja tai kiristävät verotusta. Mahdollisesti tekevät molempia. (SK 42/2008)

Kesti yllättävän kauan ennen kuin oppositio keksi teroittaa talouskriisistä itselleen vaaliaseen. Urpilainen esitti vasta viikko ennen vaaleja hallituksen, opposition ja työmarkkinajärjestöjen neuvonpitoa talouden vakauttamiseksi ja työllisyyden turvaamiseksi. Demarikansanedustajat Eero Heinäluoma ja Jouko Skinnari kävivät puolustamaan Urpilaista, kun Vanhanen oli leimannut tämän aloitteen ”vaalitempuksi”.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka taas on vaatinut hallitukselta elvyttävää lisäbudjettia.

Kokoomuksen vaalivoitto lieneekin uhattuna vain, jos oppositio onnistuu vakuuttamaan äänestäjät hallituksen ja erityisesti valtiovarainministeri Kataisen laiskasta reagoinnista kriisiin.

Mielipidemittaukset ovat povanneet menestystä myös perussuomalaisille. Gallupit ennakoinevat Timo Soinin puolueelle kuitenkin liian korkeita lukuja. Perussuomalaisten ongelmana on pieni ehdokasmäärä. Monissa kunnissa se ei ole kyennyt asettamaan ollenkaan ehdokkaita.

Perussuomalaisten kannatus päätynee ennakoitujen 5-6 prosentin sijasta 3-4 prosentin vaiheille. Sekin olisi huima nousu puolueelle, joka jäi neljä vuotta sitten alle prosentin kannatukseen. Monen kunnan valtakuviot menisivät jo noilla prosenteilla uusiksi. Kärsijöinä olisivat ensisijaisesti keskusta, Sdp ja vähemmässä määrin vasemmistoliitto.

Taktinen
tappio?

Keskustan sydänmaiden lajissa, pesäpallossa, tunnetaan termi ”taktinen väärä”. Lukkari turvautuu tahalliseen väärään syöttöön saadakseen etenijän irtoamaan pesältä, jotta voi polttaa tämän.

Osa keskustalaisista ihmettelee, pyrkiikö puoluesihteeri Jarmo Korhonen taktiseen väärään. Pieneen kuntavaalitappioon. Se lisäisi paineita vaihtaa puoluejohtaja Matti Vanhanen esimerkiksi ympäristöministeri Paula Lehtomäkeen.

Epäilijöiden mielestä Korhonen oli epälojaali Vanhaselle, kun tämä palasi lokakuussa ideaansa niin kutsutusta yhteiskuntasopimuksesta. Pääministeri oli jo kertaalleen torjunut nollapalkankorotuksia tarjonneen sopimuksen hallituksen linjausten vastaisina.

Erikoisena on pidetty sitäkin, että Korhonen antoi tunnustusta samalle demarijohtaja Jutta Urpilaisen aloitteelle, jota Vanhanen oli luonnehtinut vaalitempuksi.

Myös Seppo Kääriäistä on epäilty Vanhasen kampittajaksi. Varapuhemies vertasi keskustan verkkolehden Apilan haastattelussa ”maakuntien nykyistä poliittista ilmapiiriä” Smp:n nousun vuosiin. Hänen mukaansa ”kentän terveiset” eivät vaikuttaneet riittävästi silloisen keskustapuolueen politiikkaan.

”Maakuntien ilmapiiriin” ja ”kentän terveisiin” vetoaminen tulkitaan kepukremlologiassa tuenilmaisuksi Korhoselle. Kääriäinen torjuu tulkinnan.

”Taustalla ei ollut kytkentää keskustan sisäpiirin juttuihin. Annoin haastattelun, kun Apilan päätoimittaja pyysi. Tarkoitin sen kannustukseksi vaalityöhön.”

Kummastelua on herättänyt, ettei isoilla vaalirahoilla rehentelevä Korhonen ole nyt paljastanut vaalibudjettia.

”Keskustan valtakunnallinen vaalikampanja hoidetaan puolueen normaalin taloudenpidon puitteissa”, tyytyy puolueen viestintäsuunnittelija Matti Mönttinen vastaamaan.

Laki ei velvoita puolueita julkistamaan vaalirahoitustaan tässä vaiheessa. Erikoista budjetin salaaminen silti on. Kysymys on pääasiassa veronmaksajilta kerätyistä puoluetukivaroista.
Kääriäinenkin sanoo kiinnittäneensä huomiota keskustan niukkaan vaali-ilmoitteluun.

”Puolueella ei ole televisiomainontaa. Myös lehtimainonta on vähäisempää kuin viime eduskunta- tai kuntavaaleissa. Uskon silti jokaisen keskustajohtajan pyrkivän vaalivoittoon. Muuten sahaamme omaa oksaamme.”

Puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei vastannut SK:n yhteydenottopyyntöihin.

Kuntavaalit
käydään tänään

Kunnallisvaalit käydään tänään sunnuntaina 26.10.2008. Vaalihuoneistot aukeavat ympäri Suomea kello yhdeksältä ja ovat auki iltakahdeksaan.

Äänestämään menijöiden kannattaa muistaa, että viime yönä on siirrytty talviaikaan, joten kelloja on käännetty tunti taaksepäin.

Äänestyspaikalle pitää ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi ajokortti.
Ensimmäisiä tuloksia vaaleista tulee heti iltakahdeksan jälkeen, kun ennakkoäänien tulos selviää.

Suomen Kuvalehden verkkosivut seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa sekä illan ja yön vaalitunnelmia sunnuntaina 26. lokakuuta PolKom.fi-blogissa, jonne pääset tästä

Teksti
SK netin toimitus
Matti Simula
STT

Kuva
Jussi Nukari / Lehtikuva

Kuntavaalit 2008 – lue miten vaaleissa kävi (tilanne 27.10.2008 klo 00.45):
Kokoomus suurin kuntapuolue, perussuomalaisille rökälevoitto: Lue SK:n vaalianalyysi (SK netti 27.10.2008)
PolKom.fi-blogi – kaikki merkinnät
Arvio kuntavaaleista: Keskustan sisäinen valtataistelu sai lisää kierroksia (SK netti 26.10.2008)
Ben Zyskowicz murehtii: Pääministeri Matti Vanhasen asema hankaloituu keskustassa (SK netti 26.10.2008)
Ministeri Mari Kiviniemi keskustan vaalitappiosta: Vaalimainontaa oli liian vähän (SK netti 26.10.2008)
Ylen ennuste nostaa kokoomuksen suurimmaksi kuntapuolueeksi (SK netti 26.10.2008)
Perussuomalaiset jo voittaja (SK netti 26.10.2008)
Ennakkoäänet lupaavat ykkössijaa Sdp:lle (SK netti 26.10.2008)
Vaisut kuntavaalit finanssikriisin varjossa (SK netti 26.10.2008)
Syökö massaliikkeen protesti keskustan kannatusta Kemijärvellä? (SK netti 17.10.2008)
”Kuntaliitos ei ole ainoa ratkaisu (SK netti 16.10.2008)
Jutta Urpilainen haluaa luoda Sdp:stä politiikan Wikipedia-tiimin (SK netti 14.10.2008)
Väestö vanhenee ja verotulot jakautuvat yhä epätasaisemmin (SK netti 13.9.2008)

Muualla netissä
Ylen teksti-tv: kuntakohtaiset äänestystulokset
Ylen vaalisivut
Ylen vaalitulospalvelu