Vaalirahoituksessa kuurupiilo jatkuu – eurovaalien rahalähteet pimennossa

Valtiontalouden tarkastusvirastolle jätetyt ilmoitukset paljastavat vain pienen osan Suomen meppien rahalähteistä.

Vaalirahat-leima

Aluksi hyvät uutiset. Kaikki Suomen europarlamentaarikot tekivät vaalirahoitusilmoituksensa määräajassa. Jopa kaikki varamiehet hoitivat velvollisuutensa tunnollisesti.

Ilmoitusten sisällössä onkin jo enemmän toivomisen varaa.

Niistä käy hyvin ilmi, että vaalirahoitusta koskevat säännöt antavat poliitikoille yhä mahdollisuuden piilotella tukiensa alkuperää.

Kolmetoista läpimenijää ja kuusi varamiestä käyttivät kampanjoihinsa muita kuin omia rahojaan yhteensä noin miljoona euroa. Tarkasti yksilöityjen elinkeinoelämältä ja ammattiliitoilta saatujen tukien yhteissumma on kuitenkin vain vajaat 70 000 euroa eli reilusti alle kymmenesosa koko potista.

Eurovaaleissa noudatettiin nyt viimeistä kertaa vanhaa vaalirahoituslakia, jonka mukaan vain 3 400 euroa suuremmat lahjoitukset kuuluivat ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Jatkossa raja laskee 2 000 euroon.

Yli 3 400 euron lahjoituksia ilmoitettiin yhteensä kymmenen. Kuusi niistä oli ammattiliitoilta, kolme Elinkeinoelämän keskusliiton suojissa toimivalta TT-säätiöltä ja vain yksi, Sirpa Pietikäisen (kok) Lammin Säästöpankilta saama 5 000 euroa, yksittäiseltä yritykseltä.

Yksityishenkilöiden antama tuki on vielä paremmin piilossa julkisuudelta. Ilmoitusten mukaan läpimenijöille ei tullut kansalaisilta yhtään yli 3 400 euron lahjoitusta. Suurin osa ei saanut yksityisiltä tukijoilta yhteensäkään yli 3 400 euroa.

Puolueet valokiilaan

Lauri Tarastin johtaman toimikunnan on määrä saada parin kuukauden päästä valmiiksi esityksensä puoluerahoituksen uudistamisesta. Pitkään vastaan hangoitelleet poliitikot ovat vihdoin hyväksymässä, että myös puolueiden ja niitä lähellä olevien välikäsien rahoitus avataan samalla tavalla kuin yksittäisten ehdokkaiden tukeminen.

Se on iso muutos, sillä suuri osa vaaleissa liikkuvasta rahasta kulkee tavalla tai toisella puolueiden kautta.

Vaalirahoitusilmoituksista selviää, että noin kolmasosa heinäkuussa työnsä aloittaneiden europarlamentaarikkojen kampanjabudjeteista tuli puolueilta joko suoraan tai erilaisten piiri-, paikallis- ja sisarjärjestöjen kautta. Viidestä eniten rahaa käyttäneestä läpimenijästä kolme eli Riikka Manner (kesk), Ville Itälä (kok) ja Carl Haglund (r) kävivät vaalit suurimmaksi osaksi puolueidensa rahoilla.

Kolmikosta vain Itälä yrittää edes hiukan valottaa, mistä rahat ovat tulleet puolueelle. Manner ja Haglund tyytyvät ainoastaan tekemään selkoa, mitkä eri tahot puolueissa ovat heitä rahoittaneet.

Näin mepit kampanjoivat

  • Kallein kampanja: Hannu Takkula (kesk) 147 028 euroa
  • Eniten rahaa puolueelta: Riikka Manner (kesk) 70 600 euroa
  • Eniten rahaa yrityksiltä: Sirpa Pietikäinen (kok) 34 745 euroa
  • Eniten rahaa yksityishenkilöiltä: Eija-Riitta Korhola (kok) 8 848 euroa
  • Suhteellisesti eniten rahaa puolueelta: Timo Soini (ps) 85,4 %
  • Suhteellisesti eniten rahaa yrityksiltä: Anneli Jäätteenmäki (kesk) 42,6 %
  • Suhteellisesti eniten rahaa yksityishenkilöiltä: Satu Hassi (vihr) 15,3 %

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.