Vaalirahakohu: Nyt aktivoitui vasemmisto

Politiikka 11.8.2009 09:36

Tähän asti vaalirahakohu on jyllännyt porvaripuolueiden ympärillä. Nyt vasemmistopuolueet aikovat julkistaa rahoittajansa.

Paavo ArhinmäkiPaavo Arhinmäen mukaan vasemmistoliiton rahoittajia ei ole ollut aiemmin kesällä mahdollista julkistaa, koska puoluetoimiston väki on vasta nyt palannut lomilta, kertoo Kansan Uutiset. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vasemmistoliitto esittelee saamansa vaalituen perjantaina, kertoo Kansan Uutiset.

Porvaripuolueiden yrityksiltä saamia summia kritisoinut puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lupasi jo heinäkuussa julkistaa puolueensa vaalituet lomien jälkeen. Puolueen tiedetään saaneen vuosittain 50 000 euroa SAK:laisilta ammattiliitoilta. Arhinmäen mukaan nyt kerrotaan, mitkä liitot ovat kyseessä.

”On ajateltu, että riittää, kun kerrotaan, että raha on tullut liitoilta. Pitkään se ilmeisesti onkin ollut riittävä tieto, mutta nyt poliittinen tilanne on muuttunut ja tarvitaan laajempaa avoimuutta”, Arhinmäki kommentoi Kansan Uutisille.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolestaan ilmoitti, että puolue julkistaa yli 2 000 euroa lahjoittaneet tukijansa vaalivuosina 2007 ja 2008. Asiasta kertoi uutistoimisto STT. Tiedot julkistetaan myöhemmin tässä kuussa.

Ilta-Sanomien mukaan Julkisten- ja
hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on perustamisvuodestaan 2006
lähtien rahoittanut Sdp:tä noin 450 000 euron edestä. Vasemmistoliittoa
JHL on rahoittanut samaan aikaan muutaman kymmenen tuhannen euron
edestä, kertoo lehti.

Vielä eilen Sdp ei aikonut kertoa rahalähteistään tarkemmin. Puoluesihteeri Ari Korhonen totesi silloin STT:lle, että rahoittajat voivat itse julkistaa tukensa jos haluavat. Sdp haluaa odottaa, että puolueiden välisten sopimusten ja lainsäädännön avulla saadaan yhteiset pelisäännöt kaikille, kommentoi Korhonen asiaa vielä eilen.

Tänään puheenjohtaja Urpilainen kertoi, että oli jo aiemmin päätynyt tietojen julkistamisen kannalle.

Lähteet: STT, Kansan Uutiset, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.