Uutisanalyysi: Poliisi ja THL eivät tiedä, mitä kustannuksia kannabiksesta aiheutuu – kun tietoa uupuu, keskustelusta puuttuu järki

Vihreiden kannabislinjaus oli historiallinen Suomen päihdepolitiikassa, ja se oli odotettavissa.

Atte Harjanne
Teksti
Mikko Niemelä

Suomen päihdepolitiikka on ollut perinteisesti kamppailua sallimisen ja kieltämisen välillä. Viime vuosina päihdepolitiikankin saralla on otettu askelia sallivampaan suuntaan. Esimerkiksi alkoholilaki uudistettiin Sipilän hallituskaudella piirun verran myöntyvämpään suuntaan.

Alkoholipolitiikkaa kinkkisempi keskusteluaihe on ollut kannabiksen käytön laillistaminen. Aiheesta käytiin viimeksi keskustelua eduskunnassa loppuvuonna 2020, kun kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi eteni poliitikkojen pohdittavaksi yli 55 000 ihmisen allekirjoittamana.

Aloitteen tekijät perustelivat esitystään pääosin poliisin resurssien säästämisellä ja sillä, ettei nykyinen suomalainen päihdepolitiikka ole onnistunut haittojen vähentämisessä. Asia on edelleen eduskunnan käsittelyssä.

Kannabiskeskustelu sai uusia kierroksia 12. syyskuuta 2021, kun vihreät linjasi puoluekokouksessaan pyrkivänsä siihen, että kannabiksen kieltolaki kumotaan ja kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus sekä myynti sallitaan.

Käytännössä vihreistä tuli ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista. Linjauksen perussanoma on se, ettei vihreät halua rankaista käyttäjiä vaan ennemminkin ohjata heitä hoitoon.