Uusi vaihtoehto -ryhmä joutuu venyttämään penniä – Lex Vennamon palauttaminen ratkaisisi rahahuolet

Eduskunta huolehtii, että ryhmä kykenee hoitamaan velvoitteensa. Ongelmia syntyy, kun mahdollinen puolue osallistuu vaaleihin.
Politiikka 17.6.2017 10:37
Jari Hanska

Uusi vaihtoehto -ryhmän Sampo Terho, Ari Jalonen, Jussi Niinistö ja Ritva Kike Elomaa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 15. kesäkuuta 2017. © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisista irtaantuneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän ja sen pohjalta mahdollisesti käyntiin polkaistavan puolueen rahoitus on tällä hetkellä kapealla pohjalla verrattuna muihin puolueisiin.

Eduskunta hoitaa uudelle ryhmälle, työhuoneet, kokoushuoneen ja tilat ryhmäkansliaa varten sekä maksaa edelleen kansanedustajien avustajien palkat.

Lisäksi eduskunta maksaa ryhmälle tukea jokaista kansanedustajaa kohden 1 575 euroa kuukaudessa. Kun Uusi vaihtoehto -ryhmän koko on 20 kansanedustajaa, kertyy rahaa toiminnan pyörittämiseen 31 500 euroa kuukaudessa.

Tuolla summalla pitäisi saada palkattua kaikki ryhmäkanslian työntekijät, kuten lainsäädäntösihteerit ja asiantuntijat. Muilla eduskuntaryhmillä on käytössään puolueorganisaatioidensa tuki. Sellaista ei Uusi vaihtoehto -ryhmällä vielä ole.

 

Käytännössä eduskunta takaa sen, että kesken vaalikauden irtautunut ryhmä kykenee toimimaan ja hoitamaan valtiopäivätyöhön liittyvät velvoitteensa. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun puolue osallistuu vaaleihin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu