Uuden hallituksen ministerikattaus on tasapainossa – Rinne otti oikeistodemaritkin mukaan; menevät tosin kansainvälisille kentille

Uutisanalyysi: Sdp:n Antti Rinne on yrittänyt sitoa haastajansa hallitusvastuuseen. Puheenjohtajakisa voi sotkea keskustan ministerikuvioita.
Politiikka 6.6.2019 12:13
Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento
Uuden hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, pääministeri Antti Rinne, liikenneministeri Sanna Marin ja työministeri Timo Harakka Sdp:n puoluevaltuuston kokouksen jälkeenHelsingissä 4. kesäkuuta 2019.
Uuden hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, pääministeri Antti Rinne, liikenneministeri Sanna Marin ja työministeri Timo Harakka Sdp:n puoluevaltuuston kokouksen jälkeenHelsingissä 4. kesäkuuta 2019. © RONI REKOMAA / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallitus on itsenäisyyden ajan 75. ministeristö ja neljäs hallitus, jossa naisilla on enemmistö. Edelliset naisenemmistöiset hallitukset ovat Matti Vanhasen (kesk) toinen hallitus ja Mari Kiviniemen (kesk) ja Alexander Stubbin (kok) vuoden toimineet ministeristöt.

Uuden hallituksen kokoonpano on sikäli historiallinen, että kansanrintamassa on nyt mukana myös vihreät. Edellinen kansanrintakokoonpano oli 1979–1982 toiminut pääministeri Mauno Koiviston (sd) toinen hallitus, johon kuuluivat perinteiset kansanrintamapuolueet eli sosiaalidemokraatit, keskustapuolue ja kansandemokraatit.

Rinne ei halua puhua kansanrintamasta. Hallitusneuvotteluiden alussa hän luonnehti tekeillä olevaa hallitusta uudeksi punamullaksi, joka tarkoittaa Sdp:n ja keskustan varaan koottua hallitusta. Perustelu lienee se, että Vasemmistoliitto on hyvin erilainen puolue kuin Skdl, jonka suurin jäsenjärjestö oli tällä viikolla puoluerekisteristä poistettu Suomen kommunistinen puolue Skp.