Ukkola: Kohu-uutisia

Politiikka 1.4.2008 04:00

Jukka Ukkolan kolumni on julkaistu SK:ssa 12-13/2008.

Lopultakin näyttää siltä, että politiikka on alkanut kiinnostaa suomalaisia. Helsingin Sanomien ylläpitämässä julkkismittarissa oli viime viikolla kärjessä peräti kolme huippupoliitikkoa: ulkoministeri Ilkka Kanerva, pääministeri Matti Vanhanen ja kansanedustaja Tanja Karpela. Vasta heidän jälkeensä tuli hupsummilta elämänaloilta tunnettuja henkilöitä.

Tällaista ei ole tapahtunut luultavasti koskaan aikaisemmin, mutta kovasti tätä on kaivattu. Vuosikaudet on valiteltu, että kansalaiset vieraantuvat politiikasta ja äänestysinto laskee. Kolmen poliitikon sijoittuminen julkkiskärkeen viestii ilahduttavasta käänteestä olennaisten asioiden suuntaan.

Mikä sitten on aiheuttanut poikkeuksellisen ilmiön? Ilmastonmuutoksen ohella vastauksia on etsittävä poliitikkojen viimeaikaisista linjanvedoista, joita onneksi nykyisin löytyy näppärästi heidän omilta kotisivuiltaan. Ilkka Kanervan sivulla tykitetetään heti etusivulla kuvan kanssa: ”Ike ja Serbian ulkoministeri Vuk Jeremic pitämässä maailmanlaajuisesti kiinnostanutta lehdistötilaisuutta Belgradissa 5.2.2008.” Kun tuo tilaisuus herätti maailmanlaajuista kiinnostusta, totta kai se on saanut myös suomalaiset kiihdyksiin, tosin hieman hitaasti.

Matti Vanhanen kertoo vielä tuoreemmasta tapauksesta, eli siitä, kuinka hallitus on tehnyt kehysriihessä merkittävän päätöksen innovaatioyliopiston peruspääoman valtionosuudesta ja pääomittamisesta.

Tanja Karpela taas paljastaa, että ”Venäjällä presidentinvaalit sujuivat ennalta kirjoitettujen nuottien mukaisesti. Dmitri Medvedev tuli valituksi Venäjän presidentiksi. Kansan todellinen suosikki Vladimir Putin siirtyy pääministeriksi. On mielenkiintoista nähdä mitä tästä seuraa”, Karpela toteaa kutkuttavasti.

Kukapa olisi vielä puoli vuotta uskonut, että Serbian ulkoministeri, Venäjän presidentinvaalit ja innovaatioyliopiston pääomittaminen nousisivat kohulistalla ohi idolsien, maajussien, big brotherien ja tähtitanssijoiden? Voimme olla teistä ylpeitä, Ike, Matti ja Tanja. Olette osoittaneet, että kyllä kansa kiinnostuu, kun on mistä kiinnostua. Jatkakaa valitsemallanne tiellä ja haastakaa muutkin mukaan!

Teksti Jukka Ukkola