Ukkola: Ajantasa

Politiikka 1.4.2008 04:00

Jukka Ukkolan kolumni on julkaistu SK:ssa 43/2007.

Ennen vanhaan oli helppoa pysyä ajan tasalla. Tarvitsi tietää vain että Röytän Karhu on Ville Pörhölä, Peräseinäjoen Susi on Ville Ritola, UKK on Urho Kekkonen ja Kohu-Tarja on joku missi.

Nyt ei tuollainen tieto enää riitä. Suomessa on kuulemma 500 julkkista, ja jokaisella on jokin lisämäärite. Ne kaikki pitää osata ulkoa, jos haluaa ymmärtää luettua. Täytyy tietää, että BB-Einari ei ole Brigitte Bardotin uusi sulhanen, vaan jossakin televisio-ohjelmassa vilahtanut nuorimies, josta tulee toimittaja, kirjailija, levylaulaja, könsikäs, filosofi ja liikkeenjohdon kouluttaja sen takia, että hän on vilahtanut televisiossa. Niin ikään täytyy tietää, että Sinkkuäiti-Teija on eri ihminen kuin Maajussi-Teija. Tämä S-Teija etsii miestä, mutta M-Teija joutuu hätistelemään rumimpia kauemmaksi. Erikseen on vielä Sopasen Teija, mutta hän ei oikeastaan kuulu tähän joukkoon ollenkaan. Kaikenlaisia idolseja on aakkosjärjestys täynnään: Idols-Anna, Idols-Ari … Idols-Väinö, Idols-Yrjö, Idols-Örvel? Salkkareita ja Kotikatu-jotain on myös maailma väärällään, ja osa heistä taitaa olla jo eduskunnassakin.

Siihenhän tietysti ollaan menossakin, politiikkaan. Ilman julkkismainetta sinne ei kohta ole mitään asiaa, vaikka vielä nykyisin jotakuta poliitikkoa ei ehkä tunnistetakaan kassajonossa. Vastaisen varalle olisi syytä ruveta käyttämään ainakin ministereistä lisämääritteitä, jotta kansalaiset heti oivaltaisivat, kenestä on kysymys. Pelkkänä pääministerinä esimerkiksi Vanhanen ei olisi uutinen, mutta jos häntä sanotaan vaikka Susanin-Matiksi tai Tekstari-Matiksi, johan valkenee. Tekstari-lisuke sopii tietysti myös Kanervalle, ja Sika-liite on jo Sirkka-Liisa Anttilan käytössä hänen siviiliammattinsa takia. Tuoreimpia tulokkaita nimilistalla taitavat olla Venäjävenäjävenäjä-Jyri, Etä-Suvi ja Hoitsu-Jyrki, mutta osalta ministereistä leima vielä puuttuu. Ehkä näille lopuille kannattaisi järjestää jokin tositeeveeohjelma, josta etuliitteitä saa tukussa. Miten kävisi vaikka kameran ja mikrofonin sijoittaminen hallituksen iltakoulun nurkkaan? Kansa hullaantuisi politiikkaan, kun lehdet olisivat pullollaan tarinoita siitä, mitä IK-Stefan supatti IK-Annelle, ja näyttikö IK-Paula mustasukkaiselta.

Yksi ministereistämme ei kuitenkaan erillistä etuveitikkaa tarvitse: Väyrynen on Väyrynen ja Väyrysenä pysyy.

Teksti Jukka Ukkola