Tutkija sanoo Kanervan katuvan viisaasti

anteeksipyyntö
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhteisöviestinnän emeritusprofessori Jaakko Lehtonen uskoo poliitikkojen tarvitsevan yhäenemmän asiantuntijoiden apua julkisuuskuvansa ja imagonsa hoitamisessa. Politiikassa eletään nykyisellään mielikuvien maailmassa, ja mielikuvien ohjailu on tärkeää – vaikka se tarkoittaakin pinnallisuuden lisääntymistä.

Kaikki poliitikot eivät ole pysyneet siinä vahdissa, missä avoimuuden ja julkisuuden vaatimukset ovat kasvaneet.

“Tänä päivänä ei pysty enää piiloutumaan minkään yksityisyyden suojan taakse. Kulttuuri on sillä tavalla muuttunut, että yleisö odottaa tietoa ja haluaa tietää, mitä heidän edustajansa tekevät”, Lehtonen kuvaa STT:n haastattelussa.

Hän arvioi ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) pelanneen oikein, kun tämä lopulta julkisesti myönsi käyttäytymisensä tekstiviestijupakassa ja pyysi anteeksi. Professorin mukaan katuvalle ollaan valmiita antamaan anteeksi.

“Ehkä jollain tavalla voisi jopa asettaa rinnakkain pääministerin ja ulkoministerin toiminnat, jotka jollain lailla suhteessa julkisuuteen ovat olleet päinvastaiset.”

Kanerva ei anteeksipyyntöä esittäessään kaihtanut julkisuutta ja mahdollista julkisuuden tuomiota. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) taas kertoi taannoisessa Ruusus-jutussa aluksi harhaanjohtavasti tapahtumien kulusta, ja oikeusjutun nosto antoi arveluttavan kuvan hänen suhtautumisestaan sananvapauteen ja mielipiteen ilmaisun vapauteen, Lehtonen vertaa.

Odottelu
ymmärrettävää

Julkinen anteeksipyyntö on varmasti ollut Kanervalle kova paikka.

“Mutta luultavasti sillä tavalla hän voitti enemmän kuin mitä olisi voittanut, jos olisi lähtenyt kiertelemään ja torjumaan ja selittelemään toimintaansa parhain päin.”

Kriisiviestinnän ihannetilanteessa anteeksipyyntö olisi voinut tulla aikaisemminkin – nythän jupakkaa ehdittiin puida viikon verran. Tämmöisessä tilanteessa jäädään ymmärrettävästi usein odottamaan, nouseeko asiasta kohu vai ei.

“Jos sitä kohua ei olisi tullut, silloin ei ehkä olisikaan ollut viisasta tulla anteeksipyynnön kanssa julkisuuteen.”

Lehtosen mukaan itse tekstiviestittely ei ollut hyvän tavan mukaista eikä soveliasta korkeassa poliittisessa luottamustehtävässä olevalle. Vaikka ministerin maineeseen leima jääkin, ei hän usko tämän poliittisen uskottavuuden murentuvan.

“Kyllähän eri maitten poliittisessa johdossa on paljon pahempiakin skandaaleja käyty läpi, eivätkä ne ole maailmaa kovin järisyttäneet.”

Teksti Merja Könen, STT 14.3.2008