Turvallisuuspolitiikka ja Jenni Haukio pääosassa valtiopäivien avajaisissa

Karri Kokko
Politiikka 4.2.2009 14:39

Presidentti Tarja Halosen mielestä turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon muotoilu Suomen Nato-suhteesta ei tuo jäsenyyttä yhtään lähemmäksi tai siirrä sitä yhtään kauemmaksi. Selonteko pitää jäsenyyden hakemisen samanlaisena mahdollisuutena kuin aiemminkin. Halonen perusteli selonteon sisältöä varsin pitkään keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa. Tilaisuudessa nähtiin myös puhemies Sauli Niinistön tuore puoliso.Sauli Niinistö ja Jenni Haukio

Puhemies Sauli Niinistö ja kokoomuksen viestintäpäällikkö Jenni Haukio esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä virallisessa tilaisuudessa, kun valtiopäivät avattiin keskiviikkona eduskunnassa. (Kuva Petri Kaipiainen)

Halonen muistutti, että Suomi päättää itse turvallisuuspoliittista ratkaisuistaan. Nato-linjauksen muuttuneesta sanamuodosta huolimatta hallituksen ja presidentin keskusteluissa oltiin hänen mukaan täsmälleen yhtä mieltä siitä, että Suomen politiikka ei muutu. Selonteon mukaan on olemassa vastakin vahvoja perusteita harkita Nato-jäsenyyttä.

Halonen perusteli myös selontekoon sisältyvää aikomusta korottaa puolustusmäärärahoja. Hän myönsi, että nykyisessä taloustilanteessa on paljon muitakin tärkeitä tarpeita. Kuitenkin uskottavan puolustuksen ylläpitäminen tarvitsee myös riittäviä resursseja. Syynä kasvaneisiin kustannuksiin on ennen kaikkea puolustusmateriaalinen jatkuva ja nopea hinnannousu. Hän huomautti, että jalkaväkimiina- ja rypäleasesopimus pakottavat kehittämään korvaavia asejärjestelmiä, ja ne taas ovat nykyisiä järjestelmiä selvästi kalliimpia joskin myös tehokkaampia.

Ylipäänsä Halosen mielestä on tärkeää, että maamme kannalta keskeisistä turvallisuuspoliittisista kysymyksistä vallitsee laaja yksituumaisuus. Selonteot ovat olleet tässä avuksi.

”Siksi minun mielestäni selontekomenettelyä olisi syytä jatkaa muodossa tai toisessa myös tulevaisuudessa. Turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä työtä. Jo sen toteuttamiseen vaadittavat investoinnit ovat suuria ja väistämättä yli vaalikausien meneviä”, hän linjasi.

Puhemies Sauli Niinistö (kok) mainitsi vastauspuheessaan, että itse selontekomenettelyssä on varmasti kehittämistarpeita. Hänen mielestään paras ajankohta selontekojen antamiseen tuntuisi olevan heti hallituskauden alussa.

”Jos hallitus välittömästi muodostamisen ja hallitusohjelman hyväksymisen jälkeen käynnistää selonteon valmistelun, se voitaisiin antaa eduskunnalle ja vaalikauden ensimmäisillä valtiopäivillä, hän tiivisti. Tosin turvallisuusympäristön kuvauksen tarkkuus kärsisi heti, kun ympäristössä tapahtuu jotain odottamatonta”, Niinistö sanoi.

Haukio näyttäytyi
puhemiehen rinnalla

Valtiopäivien keskiviikkoisten avajaisten mielenkiintoa lisäsi ajankohtainen seurapiiritapahtuma. Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön tuore puoliso Jenni Haukio esiintyi ensimmäistä kertaa virallisessa tilaisuudessa puhemiehen rinnalla.

Hyvällä syyllä voi sanoa, että juhlilla oli tyylikäs emäntä. Niinistön vierellä Haukio oli luontevana vastaanottamassa vieraita valtiosaliin. Avajaisten aikana hän istui istuntosalin lehterillä tohtori Pentti Arajärven vieressä. Ennen tilaisuuden alkua maan ykkös- ja kakkospuolisoilla tuntui riittävän keskustelunaiheita.

Oman lisänsä tunnelmaan toi myös Iltalehden kertoma tieto, että kansanedustaja Tanja Karpela (kesk) olisi raskaana. Eduskuntaa tieto ei tuntunut sen kummemmin hätkäyttävän. Karpela istui tavanomaiseen tapaan istuntosalissa, mutta valtiosalin kahvituksessa häntä oli vaikea havaita.

Avajaispuheessaan presidentti Tarja Halonen tuntui vielä niiskuttavan. Talviflunssan kerrottiin kuitenkin olevan paranemaan päin. Vielä keskiviikkona Halonen matkusti Intiaan.

Teksti
SK netin toimitus
Risto Jussila / STT

Keskustelu

Tiesitkö tämän Sauli Niinistön taustoista? Jos et katso heti tästä http://sauli-niinisto-salosta.blogspot.fi/

Sauli Niinistö on sairastunut valtaan. Niin käy tyhmille. Niin kävi Stubbille ja Kataisellekin.”

”Sauli Niinistö on niin yksinkertainen että luulee olevansa nero kun kikkailee politiikassa kuin pikkunäppärä juristi. Sauli Niinistö ei osannut esitellä edes Kultarannassakaan Suomen poliittista selontekoa. Hän ei osannut poimia siitä logiikkaa eikä keskeisiä pointtejakaan vaan lausui jotain epäselvää, missä ei ollut järjen hiventäkään. Sekavalla esityksellä hän yritti pestä omia käsiään ja paeta vastuutaan siitä eikä se kehdannut esitellä uhopaperia Ruotsille. Kuin paraskin kesäteatterilainen Ruissalon kesäteatterissa”
Ei ole vaikea nähdä jo nyt, että Sauli Niinistön sota- ja puolustushommissa käy kuten Suomi-eurossa, Jalkapalloliitossa sotkuissa, Eduskunnan remonttisotkuissa, vaalirahoitussotkuissa, kaikki lysähtää ja muut joutuvat paikkaajiksi, korjaajiksi ja maksajiksi”
”Mutta niin tuttua Sauli Niinistöä taas kun kun puolustuspoliittinen selonteko julkaistiin. Sauli pysytteli piilossa Mäntyniemessä eikä kommentoinut selontekoa mitenkään yrittäen esittää, että hänellä ei ole mitään tekemistä selonteon kanssa, vaikka on koko paperin pääjehu.”
”Sauli Niinistö ei ymmärrä eikä tajua turvallisuuspolitiikkaa, geopolitiikkaa, ulkopolitiikkaa saati kansainvälistä politiikkaa se tuli selväksi kun Niinistö antoi lausunnon Suomen turvallisuusselvityksen yhteydessä Suomen tämänhetkisestä Nato-selvityksestä.
Lausunnollaan ajankohtaisuudesta Niinistö ei viitannut turvallisuuspolitiikkaan, geopolitiikkaan, ulkopolitiikkaan, kansainväliseen politiikkaan vaan vain siihen, että vieläkään Suomen kansa ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä, vaikka Sauli Niinistö on juoninut Natoa Suomelle jo vuodesta 2012.”
”Sauli Niinistö on vain salolainen kokoomuksen takarivistöstä julkisuuteen revitty pikkupoliitikko.
Niinistön ongelma on sivistymättömyys, tyhmyys, huono ulosanti, jääräpäisyys, hän ei opi asioita eikä siksi ymmärrä mitä työtä hänen pitäisi presidenttinä tehdä.Hän ei osaa hoitaa presidentin ja Suomen poliittisia tehtäviä. Siksi hän on tarrautunut vain armeijaan ja siinäkin hän tekee niin kuin USA ja NATO esittävät kun hän ei itse hallitse puolustusvoimien strategisia eikä teknisiä ulottuvuuksia.”

”Ihmisiä erehdytettiin 2012 äänestämään virkaan täysi fiasko Sauli Niinistö. Oppirahoja Suomalaiset saavat maksaa siitä virheestä ja kauan.
Varmasti moni tietää että Kokoomus ja mm. Kanerva ja Stubb ulkoministereinä sekä Niinistö presidenttinä olivat jo ehtineet sekottaa ja sotkea Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä Suomen kansainvälisen maineen NATO-höykyilyillään siinä määrin että Niinistön Suomea ei valittu YKn turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi syksyllä 2012.
Jo silloin 2012 Suomessa tiedettiin ’ulkopoliittinen salaisuus’, että Niinistöön ei luoteta eikä häntä arvosteta sen paremmin lännessä USAssa kuin idässä Venäjällä. 2014 paljastui muun muassa Wikileaksin Clintonin dokumentit: Stubb oli lähetetty Washingtoniin kerjäämään tukea Niinistön Suomen valinnalle YKn turvaneuvostoon, mutta USA ei Niinistön Suomea YKn turvaneuvostoon äänestänyt.
Tuosta suurvaltojen näpäytyksestä Sauli Niinistö ei oppinut mitään vaan sen jälkeen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ollut yhtä sekavaa, poukkoilevaa ja kenen kulloinkin keksimää sanakikkailua ja NATO-vedätystä. Niinistö pyrki ja pyrki ja taas kerran pyrki, että hän ja Suomi pääsisi johtamaan Syyriaan YKn Syyrian kemiallisten aseiden raportointijoukkoa, mutta YKn pääsihteeri Ban-Ki-moon valitsi tehtävään puolueettoman ja luotettavamman Ruotsin. Suomi jäi Sauli Niinistön takia jälleen rannalle ruikuttamaan.
Niinistö ei toivu kolauksesta koskaan. Suomi toipuu kun vaan Niinistö ja kokoomus saadaan pois ulko- ja turvallisuuspolitiikan sijoilta. Niinistö meni jo paniikkiin, silmäpussit sen kun kasvoivat, mutta jukuripäänä hän ei luovuttanut.
Hän liitti USAn Turvallisuussopimuksella koko Suomen Pohjolan NATOn ja sitä kautta sai Suomen Pohjolan NATO-maiden joukkoon edes valvomaan kemiallisten aseiden poiskuljetusta Syyriasta.
Niinistön YK-töppäys on yksi suurimpia ulkopolitiikkamme töppäyksiä sodan jälkeen. Mutta ei ne tähän jää. Niinistö on tehnyt jo 3 lisää, liittänyt Suomen ilmavoimat NATOn pohjoiseen ilmapuolustukseen, tehnyt USAn kanssa Turvallisuussopimuksen, sopinut Suomen NATOn Isäntamaa-sopimuksesta.
Maailmassa ei luoteta Sauli Niinistöön jonka pitäisi olla Suomen ulkopolitiikan johtaja ja edustaja.”

”Sauli Niinistö tehtaili varsinaisen 2016 kesähuijauksen esittämällä lehtiin ja televisioon törkeän valheen, valhe oli siinä että ”hän nauttisi huippusuosiosta ja häntä vastaan olisi ainoastaan prosentti”. Mikä on totuus?
Kysymyksessä oli Kokoomuksen tilaama HS- kyselyksi naamioitu huijaus mihin TNS gallubikin osallistui mutta petkutus kärähti kuitenkin hetkessä.
Aivan kuin kansan syvät rivit eivät näkisi metsää puilta, siis totuutta Sauli Niinistön kyvyttömyydestä presidentiksi…
”Suomen presidenttien koko historian epärehellisin ja myös suurin kansan virhe Sauli Väinämö Niinistö on valjastanut Suomen median epärehellisyytensä markkinointiin. Niinistö ostaa mainokset ja maksaa lehdet kirjoittamaan itsestään yksi kaunista kymmenen hyvää yksitoista tekaistua ylistystä. Naurettavimpia Niinistön mainossloganeja ”ykkönen” ja ”ylivoimainen” kansalaiset nuo tuollaiset ovat pelkkää Sauli Niinistön itsensä kustantamaa mainontaa itselleen” Totuus on enemmän kuin käsin kosketeltavissa. kansa ymmärtää vihdoin että Niinistön äänestäminen presidentiksi oli suuri virhe ja siksi on aihetta messuun”
”Verkon imun valtakautena totuutta ei pääse enää pakoon eikä perinteinen printti enää toimi.
Sen että Niinistö ei todellakaan ole suosiossa sen todistamiseen riittää pelkkä yksi tai muutama kylmä fakta:
näyttö viimeisistä kolmelta itsenäisyyspäivän mielenosoituksista joita vastaavia ei ole ollut koko Suomen presidenttien historian. Ei edes Tarja Halosen aikana ole aiheutettu yhtä suurta tuhoa linnan juhlien yhteydessä.
Miksi kansa mellakoi ja itsenäisyyspäivänä? huvistako? ei ei ei… Yksinkertaisesti kansa osaa jo käyttää omia aivoja eikä olla johdateltavissa, yleisö ymmärtää että heidät huijattiin äänestämään presidentiksi kylmäkiskoinen valtion petosmies ja valehtelija, Sauli Niinistö joka ei ole muuta kuin vaaraksi Suomelle.
Entä mitä muuta?
”Niinistö päätti vuoden 2015 emähuijaukseensa mikä on hänelle tyypillistä, naruttaminen ei enää mennytkään läpi!
Kysymyksessä oli Niinistön ja Kokoomuksen tilaama ”gallup”, jossa ei ollut rehellisyyden häivääkää ja joka varsin selkeästi osoitti Niinistön tyhmyyden tilata tuollaisia ”tutkimuksia”: Kysely oli rakennettu niin että istuva presidentti voittaa ja näyttää ylivoimaiselta ehdokkaalta kun muut ”äänet” jakautuvat 49 muun ”ehdokkaan” kesken”:
Moka oli vaan siinä että oikeassa presidentivaalissa ei KOSKAAN ole 50 ehdokasta eikä 49 presidentin ”vastustajaa”, mutta niinistön tilaamassa mainoksessa oli, jotta Niinistön kilpailijoiden äänimäärät hajosivat mahdollisimman monen ehdokkaan kesken niin että Sauli Niinistö näyttäisi ”ylivoimaiselta”

Edellisellä Kokoomus ja Niinistö eivät edes halunneet selvittää vaalisetelmaa niin härskisti gallub oli rakennettu, tarkoitus oli vain johtaa Suomen kansa harhaan, luulemaan että kaikki haluavat Sauli Niinistön presidentiksi. Vaan ei halua ja piste. Ylen ja Sauli Niinistön suureksi pettymykseksi Niinistöä kannatti vain 45% Suomen kansasta eli Suomen kansan vähemmistö. Tulos oli yksi heikompia istuvan presidentin kannatusmittauksia toiselle kaudelle kautta presidenttien historian. Tämä on vain todellisuutta ja tämän kanssa on vain opittava elämään!”