Turvallisuuspolitiikka ja Jenni Haukio pääosassa valtiopäivien avajaisissa

Politiikka 4.2.2009 14:39

Presidentti Tarja Halosen mielestä turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon muotoilu Suomen Nato-suhteesta ei tuo jäsenyyttä yhtään lähemmäksi tai siirrä sitä yhtään kauemmaksi. Selonteko pitää jäsenyyden hakemisen samanlaisena mahdollisuutena kuin aiemminkin. Halonen perusteli selonteon sisältöä varsin pitkään keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa. Tilaisuudessa nähtiin myös puhemies Sauli Niinistön tuore puoliso.Sauli Niinistö ja Jenni Haukio

Puhemies Sauli Niinistö ja kokoomuksen viestintäpäällikkö Jenni Haukio esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä virallisessa tilaisuudessa, kun valtiopäivät avattiin keskiviikkona eduskunnassa. (Kuva Petri Kaipiainen)

Halonen muistutti, että Suomi päättää itse turvallisuuspoliittista ratkaisuistaan. Nato-linjauksen muuttuneesta sanamuodosta huolimatta hallituksen ja presidentin keskusteluissa oltiin hänen mukaan täsmälleen yhtä mieltä siitä, että Suomen politiikka ei muutu. Selonteon mukaan on olemassa vastakin vahvoja perusteita harkita Nato-jäsenyyttä.

Halonen perusteli myös selontekoon sisältyvää aikomusta korottaa puolustusmäärärahoja. Hän myönsi, että nykyisessä taloustilanteessa on paljon muitakin tärkeitä tarpeita. Kuitenkin uskottavan puolustuksen ylläpitäminen tarvitsee myös riittäviä resursseja. Syynä kasvaneisiin kustannuksiin on ennen kaikkea puolustusmateriaalinen jatkuva ja nopea hinnannousu. Hän huomautti, että jalkaväkimiina- ja rypäleasesopimus pakottavat kehittämään korvaavia asejärjestelmiä, ja ne taas ovat nykyisiä järjestelmiä selvästi kalliimpia joskin myös tehokkaampia.

Ylipäänsä Halosen mielestä on tärkeää, että maamme kannalta keskeisistä turvallisuuspoliittisista kysymyksistä vallitsee laaja yksituumaisuus. Selonteot ovat olleet tässä avuksi.

”Siksi minun mielestäni selontekomenettelyä olisi syytä jatkaa muodossa tai toisessa myös tulevaisuudessa. Turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä työtä. Jo sen toteuttamiseen vaadittavat investoinnit ovat suuria ja väistämättä yli vaalikausien meneviä”, hän linjasi.

Puhemies Sauli Niinistö (kok) mainitsi vastauspuheessaan, että itse selontekomenettelyssä on varmasti kehittämistarpeita. Hänen mielestään paras ajankohta selontekojen antamiseen tuntuisi olevan heti hallituskauden alussa.

”Jos hallitus välittömästi muodostamisen ja hallitusohjelman hyväksymisen jälkeen käynnistää selonteon valmistelun, se voitaisiin antaa eduskunnalle ja vaalikauden ensimmäisillä valtiopäivillä, hän tiivisti. Tosin turvallisuusympäristön kuvauksen tarkkuus kärsisi heti, kun ympäristössä tapahtuu jotain odottamatonta”, Niinistö sanoi.

Haukio näyttäytyi
puhemiehen rinnalla

Valtiopäivien keskiviikkoisten avajaisten mielenkiintoa lisäsi ajankohtainen seurapiiritapahtuma. Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön tuore puoliso Jenni Haukio esiintyi ensimmäistä kertaa virallisessa tilaisuudessa puhemiehen rinnalla.

Hyvällä syyllä voi sanoa, että juhlilla oli tyylikäs emäntä. Niinistön vierellä Haukio oli luontevana vastaanottamassa vieraita valtiosaliin. Avajaisten aikana hän istui istuntosalin lehterillä tohtori Pentti Arajärven vieressä. Ennen tilaisuuden alkua maan ykkös- ja kakkospuolisoilla tuntui riittävän keskustelunaiheita.

Oman lisänsä tunnelmaan toi myös Iltalehden kertoma tieto, että kansanedustaja Tanja Karpela (kesk) olisi raskaana. Eduskuntaa tieto ei tuntunut sen kummemmin hätkäyttävän. Karpela istui tavanomaiseen tapaan istuntosalissa, mutta valtiosalin kahvituksessa häntä oli vaikea havaita.

Avajaispuheessaan presidentti Tarja Halonen tuntui vielä niiskuttavan. Talviflunssan kerrottiin kuitenkin olevan paranemaan päin. Vielä keskiviikkona Halonen matkusti Intiaan.

Teksti
SK netin toimitus
Risto Jussila / STT