Totaalityrmäys Soinille: Sipilä kieltäytyy nostamasta pääomaveroa

Pääministerin mukaan hallitus kurittaa hyväosaisia jo tarpeeksi.
Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Mari Haavisto ja pääministeri Juha Sipilä. © LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei edelleenkään lämpene ajatukselle, että hyväosaiset vedettäisiin mukaan säästötalkoisiin pääomaveroa kiristämällä.

Varapääministeri Timo Soini (ps) väläytti viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, että pääomaverosta voitaisiin keskustella hallituksen budjettiriihessä, kun taloutta arvioidaan muutenkin.

”Pääomaveron nosto ei ole hallitusohjelmassa”, Sipilä palautti Soinin ruotuun tänään Politiikan toimittajien yhdistyksen lounaalla Helsingissä.

Pääministeri muistutti, että hallitus kurittaa jo nyt hyväosaisia muun muassa pitämällä edellisellä vaalikaudella säädetyn solidaarisuusveron yhä voimassa. Lisäksi palkkaverotuksen progressio tiukkenee ensi vuonna jonkin verran. Sipilän mukaan on kuitenkin yhteisesti sovittu, että bruttoveroaste ei saa kiristyä.

Hänkin jättää silti pienenpienen takaportin raolleen. ”Tietysti maailma ympärillä voi muuttua nopeasti. Strategisen hallitusohjelman tavoite on, että eletään ajassa.”

Sipilä tarkensi myös tänään yhteiskuntasopimuksen tekoaikataulua. Hän aikoo keskustella jo tällä viikolla työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen kanssa sekä sopimuksen sisällöstä että neuvotteluprosessista.

Ajatuksena on, että hallitus tekee oman pohjaesityksensä heinäkuun loppuun mennessä, ja elokuussa tehdään periaatepäätös, kannattaako neuvotteluja vakavissaan jatkaa. Syksyllä 2016, kun työllisyys- ja kasvusopimus päättyy, on tavoiteskenaariossa edessä yhteiskuntasopimuksen ”implementointi” eri toimialoille. Hallituksen mahdolliset uudet vero- ja säästöpäätökset voitaisiin tämän aikataulun mukaan tehdä vuoden 2017 kehysriihessä ja saattaa voimaan vuoden 2018 alusta.

Sipilä ei ole vielä lyönyt lukkoon omaa kantaansa siitä, kuinka paljon ja millä tavalla esimerkiksi työaikaa tulisi pidentää. Hän vakuutti kuitenkin luottavansa Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön arvioihin, joiden mukaan työajan pidennys parantaisi työllisyyttä kilpailukyvyn kohenemisen kautta.

Pääministeriltä kysyttiin lounaalla myös, kuinka todennäköisenä hän pitää, että yhteiskuntasopimus toteutuu. Sipilä myönsi, ettei hän osaa arvioida sitä. Hän kuitenkin lisäsi, että sopimus on sellainen iso kala, jota kannattaa pyytää, vaikkei sitä saisikaan.

Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat ovat ihmetelleet Sipilän pääministerinä jättämää sidonnaisuusilmoitusta, josta ei esimerkiksi selviä hänen omaisuutensa arvoa. Sipilä itse korosti tänään tehneensä ilmoituksen oikeuskanslerin ohjeiden mukaan ja muistutti, että se ei ole varallisuusilmoitus.

Hänen mukaansa ilmoitus on joiltakin osin jopa tarkempi kuin laki edellyttää.

”Omassa käytössä olevia kiinteistöjä ei tarvitsisi ilmoittaa ollenkaan, mutta minulla on niistä maininta”, hän huomautti.