Timo Soini boikotoi puolueiden sopimusta EU-vaalien kampanjoinnissa

Politiikka 14.4.2009 15:16

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat sopimassa pelisäännöistä EU-vaalien kampanjoinnissa. Maahanmuuttajavastaisia ilmiöitä ei sallita. Puoluejohtajien yhteinen vetoomus allekirjoitetaan torstaina. Yksi on kuitenkin joukosta poissa: perussuomalaisten Timo Soini.

”Perussuomalaisia yritettiin painostaa maahanmuuttaja-asialla”, Soini väittää.

”Tällä hankkeella pyrittiin vaikuttamaan meidän ehdokasasetteluun. Itse vetoomuksen tekstiä vastaan minulla ei ole mitään, mutta en tykkää tällaisesta painostuksesta”, Soini sanoi tiistaina STT:lle.

Soini viittaa RKP:n puoluesihteerin Ulla Achrénin lausuntoon helmikuussa Hufvudstadsbladetissa. Siinä Achrén piti aivan selvänä, että perussuomalaiset ei voi ottaa Jussi Halla-ahoa ehdokkaakseen tulevissa EU-vaaleissa, jos Soini allekirjoittaa vetoomuksen.

Nettikirjoituksistaan syytteen saaneesta Halla-ahosta ei tullut perussuomalaisten ehdokasta. Soinin mukaan syy oli siinä, että puoluetta oli yritetty painostaa ulkopuolelta.

Halla-ahon tukijat olivat aloittaneet kannattajakorttien keräämisen sen varmistamiseksi, että tämä pääsee jotain tietä ehdokkaaksi EU-vaaliin.

”Meihin yritettiin vaikuttaa noilla kannattajakorteilla. Samasta asiasta on kysymys tässä vetoomuksessa. Kannattajakorteilla ei meihin vaikutettu eikä vaikuteta tälläkään tavalla”, Soini sanoi.

”RKP meitä vastaan”

Puoluejohtajien yhteistä vetoomusta ryhtyi puuhaamaan RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin. Pohjateksti valmisteltiin RKP:ssä.

”En hyväksy sitä, että RKP ratsastaa tällä asialla yhtä puoluetta vastaan. Muut sitten menevät allekirjoittamaan Wallinin valmisteleman tekstin, jolla on pyritty vaikuttamaan meidän ehdokasasetteluun”, Soini sanoi.

Soini ihmettelee myös sitä, että keskustan, kokoomuksen ja vihreiden puheenjohtajat eivät saapuneet itse paikalle, kun vetoomuksesta järjestettiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajien neuvottelu.

Achrénin mukaan Soini piti tuossa neuvottelussa vetoomuksen sisältöä sinänsä hyvän, mutta oli arvostellut valmistelun menettelytapoja. Sen jälkeen Soini ei ole vastannut yhteydenottopyyntöihin.

Vetoomustekstin loppuun on jätetty paikka myös Soinin allekirjoitukselle.

Teksti Hannu Kuparinen / STT