Tennilä ei usko, että vasemmistoliitto pelastuu Korhosen erolla

Politiikka 10.6.2009 09:12

Martti Korhonen ilmoitti jättävänsä paikkansa vasemmistoliiton puheenjohtajana EU-vaalien tappion seurauksena. Esko-Juhani Tennilä (vas) ei usko, että ratkaisu pelastaa puoluetta.

Martti Korhonen ja Paavo Arhinmäki
Martti Korhosenvahvin seuraajaehdokas on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Toukokuussa 2009 otetussa kuvassa miehet esittelevät vasemmistoliiton eurovaali-ilmettä. Kuva Marja Airio / Lehtikuva

Eurovaalit osoittivat, ettei edes markkinatalouden kriisi saa äänestäjiä turvautumaan vasemmistoon. Hurjimmissa kauhukuvissa poliittista työväenliikettä uhkaa jo punapääoman kohtalo.

Vasemmistoliitolle eurovaalit olivat vielä suurempi katastrofi kuin Sdp:lle, sillä puolue jäi ilman ainuttakaan paikkaa.

Esko-Juhani Tennilä (vas) mietti pitkään ehdokkuutta, mutta perui aikeensa, kun ei saanut puolueelta rahaa eikä Brysselistä palanneelta Esko Seppäseltä (vas) pyytämäänsä tukea. Tennilän mielestä vasemmistoliitolla on sama perusongelma kuin demareilla.

Sekin meni 1990-luvulla niin oikealle, että sen on myöhemmin ollut vaikea löytää enää juuriaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin (ps) on ollut helpompi protestoida uusliberalismin seurauksia vastaan, sillä hän ei ole ollut vasemmiston tavoin mukana yksityistämässä eikä leikkaamassa köyhiltä.

”Iso kysymys kuuluu, luotetaanko vasemmistossakin edelleen markkinavetoiseen menoon vai aletaanko vaatia valtiolle oikeasti isompaa roolia”, Tennilä sanoo.

Seppänen ehti vaatia moneen otteeseen puheenjohtaja Martti Korhosen eroa ja kansanedustaja Paavo Arhinmäen nostamista hänen tilalleen.

Tennilä ei usko, että vasemmistoliiton kriisi ratkeaisi niin helposti.

”Isot johtopäätökset ovat tarpeen, mutta henkilöiden vaihtaminen ei yksin riitä. Sosiaalidemokraatit vaihtoivat jo, eikä siitä ollut mitään apua.”

Tennilä tiivistää oman reseptinsä kahteen sanaan: lisää punaista.

”Vasemmiston ei pidä lähteä enää paikkuriksi sen jälkeen, kun toiset ovat vieneet homman kiville. Varmaan demarit halutaan seuraavien vaalien jälkeen taas hallitukseen leikkaamaan etuuksia. Jos vasemmisto tyytyy olemaan pelkkä markkinakatastrofien paikkaaja, edessä ei taatusti ole minkäänlaista positiivista näköalaa.”

Teksti: Tuomo Lappalainen ja Leena Sharma

Lue koko juttu työväenliikkeen tulevaisuudesta uusimmasta Suomen Kuvalehdestä 24/2009.

Korhonen valittiin puheenjohtajaan tehtävään vuonna 2006, kun vasemmistoliittoa ravisteli kriisi edellisen kerran. Silloin puoluetta johtanut Suvi-Anne Siimes erosi tehtävästään kesken kauden.

Lue aiheesta SK:n 2006 julkaistusta jutusta Kriisipesä etsii hoitajaa (pdf, SK 19/2006)

[Kuvat:martti korhonen]