Tapani Yli-Saunamäki: Syntyikö Suomeen juuri toimintamme seurauksena porvarihallitus?

Politiikka 23.5.2008 07:20

Yli-Saunamäki
Puolueille ulkoa tuleva vaalirahoitus voi ratkaista paitsi ehdokaslistojen kärkinimet myös jopa hallituspohjan. Näin arvioi poliitikoille rahaa junaillut yritysjohtaja. Entä voiko suomalaispoliitikkoja lahjoa? Osallistu keskusteluun.

Teksti
Matti Simula
SK 21/2008 (ilm. 23.5.2008)

Toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki ei vähättele Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen rahoituksen merkitystä viime eduskuntavaaleissa.

”Varmaan jotkut rahoittamamme ehdokkaat saivat etulyöntiaseman muihin saman listan ehdokkaisiin verrattuna”, hän myöntää.

Liiketilojen välitykseen keskittyvää Nova Groupia nykyisin johtava Yli-Saunamäki teki vaalien alla suosituslistan ehdokkaista, joille Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys antaisi vaalirahaa.

Yhdistyksen taustalla on menestyneitä liikemiehiä. Julkisuudessa on ollut ainakin Toivo Sukarin (Maskun kalustetalo) ja Kyösti Kakkosen (Tokmanni) nimet. Yli-Saunamäki on tunnettu liike-elämän ja politiikan taustavaikuttaja. Hän on ollut mukana sekä Esko Ahon (kesk) että Sauli Niinistön (kok) presidentinvaalikampanjoissa.

”Jos pohditaan, antoiko tukemme etulyöntiaseman joillekin ehdokkaille, kannattaa myös kysyä, syntyikö Suomeen juuri toimintamme seurauksena porvarihallitus. Jotkut pitävät hallitusratkaisua hyvänä, jotkut taas eivät”, Yli-Saunamäki pyörittelee.

Peesaako
raha mediaa?

Puoluesihteeri Jarmo Korhonen (kesk) naurahtaa arviolle, että yksi yhdistys olisi tehnyt Suomeen hallituksen: ”Sdp:n tappio selittyy enemmän SAK:n epäonnistuneella mainoksella kuin tämän yhdistyksen rahoilla.”

Puolueen tai yksittäisen poliitikon rahoittaminen ei ole laitonta, kunhan se on julkista. Liike-elämä ja ammattiliitot ovat tukeneet ehdokkaita vuosikymmeniä.

Kehittyneiden maakuntien Suomi ei ollut läheskään ainoa mesenaatti vaaleissa 2007. Sen toiminnan valtakunnallisuus ja yhteensä satojen tuhansien eurojen tuen ohjaaminen pääosin keskustalaisille ja kokoomuslaisille ehdokkaille on kuitenkin herättänyt kummastusta.

Korhosen mielestä rahoittajat eivät kavenna puolueiden mahdollisuutta päättää ehdokasasettelustaan: ”Ehdokkaathan alkavat saada rahaa vasta, kun puoluepiirit ovat ehdokkaansa asettaneet.”

Hänestä rahoittajat eivät liioin määritä ehdokaslistojen ykkösnimiä: ”Suurempi valta on ykköslehdillä. Rahoittajat lukevat ennakkojuttuja todennäköisistä menestyjistä ja suuntaavat tukensa näille.”

Myös Sdp:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta välttää dramatisoimasta rahoittajien roolia viime vaaleissa.

”En usko, että yksittäinen yrittäjä tai yritysrypäs olisi voinut asettaa ehdokkaita mihinkään rankingiin”, hän sanoo. ”Ongelmia voi syntyä, jos tämän mittaluokan rahoitustoiminta yleistyy. Tuskin isoja rahoja annetaan pyyteettömästi.”

15 ykkösnimeä

Peräti 15 eri vaalipiirien kokoomuksen tai keskustan listan ääniharavaa nautti Kehittyneiden maakuntien Suomi -yhdistyksen tukea. Yhdistyksen rahoitus tosin kohdistui paljolti nimipoliitikkoihin. Tuskin Matti Vanhasen (kesk), Jyrki Kataisen (kok), Sauli Niinistön (kok) tai Ilkka Kanervan (kok) menestys selittyy pelkällä rahalla.

Sen sijaan esimerkiksi Pekka Ravi (kok) putosi eduskunnasta 2003. Yhdistyksen tukea nauttinut mies teki vuosi sitten onnistuneen paluun ja nousi ryhmänsä puheenjohtajaksi.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli taas oli 2003 puolueensa viimeinen läpimenijä Satakunnassa. Viime vuonna hän oli listansa ykkönen.

Monet yhdistyksen rahoittamat uudetkin nimet kokivat menestystä. Henna Virkkunen (kok) meni kirkkaasti läpi Keski-Suomessa. Juha Mieto (kesk) taas keräsi Etelä-Pohjanmaalla huimat lähes 14 000 ääntä. Hänen menoaan tosin kiidätti myös urheilujulkisuus.

Keski-Suomen uusi kasvo Anne Kalmari (kesk) oli listansa kakkonen. Hän ohitti kaksi istuvaa kansanedustajaa.

Päivi Lipponen, yksi harvoista Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen tukea saaneista demareista taas oli viimeinen Helsingistä valittu sosiaalidemokraatti.

Lue lisää SK:sta 21/2008 (ilm. 23.5.2008)

Viikon puheenaihe: Voiko suomalaispoliitikkoja lahjoa? Osallistu keskusteluun tästä.

Kuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Nova Groupin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki Eduskuntatalon portailla Helsingissä 20. toukokuuta 2008. Kehittyvien maakuntien Suomi ry on jakanut vaalirahaa joka viidennelle kansanedustajalle. Tukilistalle nimiä keräsi Tapani Yli-Saunamäki.