Suurten puolueiden maine meni kevään skandaaleissa

Politiikka 5.6.2008 07:20

Politiikan rahoitus- ja seksiskandaalit ovat vahingoittaneet kolmen suurimman puolueen imagoa, kertoo SK:n tuore tutkimus. Joka neljäs on jo menettänyt täysin luottamuksensa suurpuolueisiin.kolme suurinta puoluetta

Teksti Tuomo Lappalainen Kuvitus Timo Mänttäri

Toista samanlaista kevättä ei heti muistu mieleen.

Ensin oli eduskunnan ahdistelukohu rintoja hisseissä tuijottelevine kalapuikkoviiksimiehineen.

Sitten pääministeri Matti Vanhanen (kesk) hävisi entisen tyttöystävänsä Susan Ruususen kirjasta nostamansa oikeusjutun ja ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) tekstiviestitteli itselleen lähtöpassit hallituksesta.

Seksiskandaalien loputtua tuli kuvaan raha, eikä toukokuussa mennyt juuri päivää ilman uutta kiusallista paljastusta politiikan kärkikaartin vaalisponsoreista.

Poliitikkojen ja puolueiden imagolle skandaalientäyteinen alkuvuosi on ollut tuhoisa.

Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämä tuore selvitys osoittaa, että keskusta, kokoomus ja Sdp joutuvat tässä ja ensi viikonvaihteessa pidettävissä puoluekokouksissa tosissaan miettimään, miten ne saavat palautettua äänestäjien luottamuksen itseensä ja poliittiseen järjestelmään ylipäätään.

Tutkimuksen haastattelut tehtiin toukokuussa samaan aikaan kun puolueiden rahoituksesta tihkui jatkuvasti uusia tietoja julkisuuteen.
Kolmen suurimman puolueen imagogallupista käy ilmi, että suomalaisten kuva kaikista niistä on muuttunut runsaassa vuodessa selvästi kielteisemmäksi. Noin neljäsosa kaikista vastaajista sanoo suhtautuvansa sekä keskustaan, kokoomukseen että Sdp:hen aikaisempaa kriittisemmin. Huomattavasti harvemmat ovat tarkistaneet käsityksiään myönteisemmiksi.

Myös puolueiden omat äänestäjät ovat pettyneitä.

Joka kuudes sosiaalidemokraatteja ja joka viides keskustaa viime eduskuntavaaleissa kannattanut valittaa, ettei puolue ole vastannut heidän odotuksiaan. Keskustan kohdalla sama ilmiö on näkynyt jo tavallisissakin suosiomittauksissa, joissa sen saama kannatus on jäänyt selvästi eduskuntavaaleja pienemmäksi.

Sen sijaan kokoomus näyttää yllättäen selvinneen omiensa silmissä jopa Kanerva-kohusta ja viime syksyn Tehy-kiistasta pahemmin ryvettymättä.

Kokoomusta viimeksi äänestäneet ovat siihen nyt jopa tyytyväisempiä kuin ennen.

Jyrki Kataisen iskunkestävyys on siis ainakin toistaiseksi ollut hyvä.

Lue lisää SK:sta 23/2008 (ilm. 6.6.2008)

Katso tutkmuksen tulokset väestöryhmittäin eriteltynä (pdf)