Äidin työ on... pääministerinä

Suomessa syödään eineksiä, Suomessa huippukorkea osuus naisista käy töissä – ja nämä asiat liittyvät toisiinsa. Ote SK:n toimittajien Vappu Kaarenojan ja Aurora Rämön kirjasta Tytöt – suomalaisen tasa-arvon perusteet.

Politiikka 02.10.2020 06:00
Sdp:n kansanedustaja Sanna Marin tyttärensä kanssa Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingin Paasitornissa huhtikuussa 2018.
Sdp:n kansanedustaja Sanna Marin tyttärensä kanssa Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingin Paasitornissa huhtikuussa 2018. © Antti Aimo-Koivisto/lk

Helmikuussa 2018 eduskunnassa Sanna Marin kertoi toimittajille elämästä vastasyntyneen lapsen kanssa. ”Äitiys on ollut 24/7-työtä. Todellakaan kyse ei ole äitiyslomasta tai -vapaasta, vaikka sitä sanotaan lomaksi ja vapaaksi. Äitiys on täyttä työtä.”

Marin ei varmasti tarkoittanut sitä ihan niin, mutta: äitiys ei ole työtä. Se voi olla työlästä siinä missä koiranpennun kasvattaminen, mutta ei työtä. Yksinkertainen kysymys paljastaa, onko kyse työstä: maksetaanko siitä palkkaa? Tai tuhansien eurojen kuukausipalkkiota, jos sattuu olemaan kansanedustaja tai ministeri.

Ajatus, että äitiys olisi ammatti, ei ole lyönyt Suomessa läpi.

 

***

Silvio Berlusconi on suomalaisten naisten ystävä. ”Pidän Suomesta ja suomalaisista naisista, kunhan he ovat täysi-ikäisiä”, Italian silloinen pääministeri sanoi Rooman kaupungintalolla vuonna 2009.

Sisältö