Stubb rakentaa Kanervan perinnölle

Suomen ulkopolitiikan pyhimmässä, Katajanokan Merikasarmilla, siirryttiin perjantaina uuteen aikakauteen.

Teksti Pekka Pohjolainen, STT

Uransa 1960- ja 70-luvuilla luoneiden poliitikkojen jälkeen ministeriön otti komentoonsa EU-sukupolven kasvatti, Brysselin euroeliitissä ja maailman huippuyliopistoissa koulittu Alexander Stubb (kok).

Nimitysmuodollisuuksien jälkeen pitämässään lehdistötilaisuudessa uusi ministeri lupasi edustaa myös jatkuvuutta ja edeltäjänsä Ilkka Kanervan (kok) aktiivista ulkopolitiikkaa.

”Meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on mennyt oikeaan suuntaan pitkän aikaa, enkä tule missään nimessä kähveltämään edeltäjäni perintöä, vaan tulen rakentamaan sen päälle”, hän vakuutti.

Stubbin mukaan Kanerva osoitti ulkoministerinä, mitä on aktiivinen, oma-aloitteinen, ennakkoluuloton ulkopolitiikka.

”Ainoa asia, jolla pieni Suomi pärjää maailmalla, on olemalla rohkea ja aktiivinen. Muun muassa EU:ssa ei ole pöytiintarjoilua.”

Stubb sanoi myös arvostavansa ja jatkavansa sitä työtä, jota Erkki Tuomioja ja Tarja Halonen ulkoministereinä tekivät.

”He olivat tavalla tai toisella aikaansa edellä, ei vähiten globalisaatiokysymyksissä.”

Kirjan
mukaan

Stubb vakuutti allekirjoittavansa kaikilta osin hallituksen ohjelman ja noudattavansa uskollisesti sen henkeä ja kirjainta. Hän lupasi tiivistä yhteistyötä kaikkiin suuntiin ja tuovansa ulkopoliittisia kysymyksiä ministerivaliokunnan asialistalle ennakoivasti.

Uusi ulkoministeri lupasi myös pitää huolta eduskunnan vaikutusmahdollisuuksista kaikissa oloissa. Valiokuntiin hän aikoo solmia nopeasti suhteet, ja pitää niihin tiiviisti yhteyttä.

Itsensä parlamentarisointia eli asettumista ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa Stubb ei vielä luvannut. Sen harkinnan aika tulee hänen mukaansa myöhemmin.

Stubb sanoi käyneensä ensimmäiset keskustelut presidentti Tarja Halosen kanssa keskiviikkona. Maanantaina uusi ulkoministeri ja presidentti lounastavat kahden kesken ja käyvät ulkopoliittista asialistaa läpi.

Myös Yhdysvaltojen ulkoministeriöstä on jo otettu yhteyttä ulkoministeritapaamisen järjestämiseksi. Ajankohdasta Stubbilla ei ollut vielä tietoa.

Lehdistötilaisuudessa Stubb joutui arvioimaan joitakin muun muassa sitä, mitä vaikutusta on sillä, että Nato ei suostunut ottamaan Yhdysvaltojen vaatimuksista huolimatta Georgiaa ja Ukrainaa jäsenyysvalmennukseen.

Stubb katsoi, että eurooppalaisten maiden vaikutusvalta Natossa on kasvanut, ja Nato on eurooppalaistumassa. Venäjää hän ei määritellyt minkäänlaiseksi uhaksi, kaikkein vähiten sotilaalliseksi.

Terveisiä
opettajalle

Uusi ulkoministeri laittoi kehiin myös omaa persoonaansa kiittelemällä hänelle onnittelukortin lähettänyttä, nyt 80-vuotiasta ala-asteen opettajaansa.

Toiset lämpimät terveiset lähtivät Suomen Hammaslääkäriliitolle, joka oli lähettänyt leveästä hymystään tunnetulle Stubbille Marimekon meikkipussin täynnä hampaidenhoitovälineitä.

Elämässään voitosta voittoon kulkeneelta tuoreelta ministeriltä kysyttiin myös hänen kyvystään sietää epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä.

Stubb sanoi yrittävänsä aina oppia vastoinkäymisistä, mutta katsovansa aina eteenpäin. Taaksepäin katsominen synnyttää vain negatiivisia ajatuksia.