Soten lyhyt historia

Pääministerit Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen, Alexander Stubb ja Juha Sipilä ovat kaikki yrittäneet uudistaa sote-palveluja.

Sipilän hallitus tiedotti 6. huhtikuuta 2016, että vastuu sote-palveluiden järjestämisestä on siirtymässä aiemman päätöksen mukaisesti kunnilta maakunnille.
Sipilän hallitus tiedotti 6. huhtikuuta 2016, että vastuu sote-palveluiden järjestämisestä on siirtymässä aiemman päätöksen mukaisesti kunnilta maakunnille. © Seppo Samuli / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista on yritetty vuodesta 2005 lähtien neljällä hallituskaudella ja viiden pääministerin johdolla. Jokainen yritys on päättynyt epäonnistumiseen.

Tämä aikajana esittelee sote-uudistuksen kiemurat syyskuusta 2005 maaliskuulle 2019. Tarkemmin Suomen loputtomasta sotesopasta voit lukea tästä jutusta.

Vanhasen hallitukset I ja II, Kiviniemen hallitus 2003–2011

Syyskuu 2005. Hallituskauden puolivälissä julki kolme mallia kunta- ja palvelurakenneuudistuksen perustaksi: vahvat peruskunnat, aluekuntamalli ja sote-piirit. Tavoitteena ”vahvemmat hartiat” sote-palveluille.

Sisältö