Perustusvaliokunta ratkaisee jälleen

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ja hallituksen uskottavuus ovat taas perustuslakivaliokunnan tulkinnan varassa.

politiikka 03.01.2020 06:00
HEIKKI VENTO
Ministerit Krista Kiuru ja Sirpa Paatero, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen sote-tiedotustilaisuudessa 19. joulukuuta.
Ministerit Krista Kiuru ja Sirpa Paatero, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen sote-tiedotustilaisuudessa 19. joulukuuta. © MIKKO STIG / LK

Eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuu jo kolmantena vaalikautena peräkkäin ratkaisemaan, täyttääkö hallituksen valmistelema sote-uudistus perustuslain vaatimukset. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen pohjustama malli juuttui valiokuntaan keväällä 2015, ja Juha Sipilän (kesk) ministeristön esitys kaatui viime maaliskuussa.

 

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen valmisteilla olevan uudistuksen vaikein osa on Uusimaa. Työryhmä on selvittänyt maakunnan jakamista viiteen eri itsehallintoalueeseen, joilla olisi maakuntien tehtäviä.

Suurimmat oikeudelliset kysymysmerkit liittyvät Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin asemaan ja palvelujen rahoitukseen.

Hallitus on tiedustellut perustuslakiasiantuntijoilta, onko Uudellemaalle hahmoteltu erillisratkaisu perustuslain näkökulmasta mahdollinen. Alueen kuntien ja hallituksen suunnitelmia ovat arvioineet professorit Juha Lavapuro, Olli Mäenpää, Tuomas Ojanen ja professori emeritus Kaarlo Tuori.

Sisältö