SK tutki: Suomalaiset sokkona eurovaaleihin

Tuomo Lappalainen
Politiikka 15.5.2009 08:08

Suomalaisilla on toistaiseksi hyvin hämärä kuva EU-vaalien tämänkertaisista ehdokkaista.

Europarlamenttivaalit

Ehdokkaan löytäminen eurovaaleissa tuottaa suomalaisille päänvaivaa. Kuva Jarno Mela / Lehtikuva.

Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämän tuoreen mielipidekyselyn mukaan kolme neljäsosaa ei osaa valita heistä mielestään pätevintä. Lopuistakin joka viides mainitsi jonkun, joka ei ole edes ehdolla.

Kärkisijan valtasi perussuomalaisten Timo Soini, jota viisi prosenttia piti pätevimpänä ehdokkaana. Seuraavina tulivat keskustan Anneli Jäätteenmäki (3 %), vihreiden Satu Hassi (2 %) ja kokoomuksen Ville Itälä (2 %). Kaksi prosenttia mitattiin myös ulkoministeri Alexander Stubbille (kok) ja laajentumiskomissaari Olli Rehnille (kesk), jotka eivät pyri nyt europarlamenttiin.

Soinia lukuun ottamatta kaikki vähintään prosenttiin yltäneet olivat entisiä tai nykyisiä EU-parlamentaarikkoja. Sen sijaan lobbari-, virkamies- ja tutkijataustaiset ehdokkaat keräsivät vain hajamainintoja. Huomiota herätti myös, ettei kärkijoukkoon mahtunut yhtään sosiaalidemokraattia.

Myöskään nykyiset kansanedustajat eivät menestyneet kovin hyvin Soinia ja Hautalaa lukuun ottamatta. Kahdeksan heistä ei tullut yhdenkään haastatellun mieleen, ja seitsemän muuta mainittiin vain alle prosentissa vastauksista. Nollakerhoon jäi myös työministeri Tarja Cronberg (vihr).

Haastatelluilta kysyttiin myös, mikä puolue on heidän mielestään EU-asioissa pätevin. Selväksi ykköseksi nousi kokoomus, jonka mainitsi lähes puolet eli 47 % kysymykseen vastanneista. Seuraavina tulivat keskusta (18 %), Sdp (11 %), vihreät (6 %) ja perussuomalaiset (4 %). Vasemmistoliittoa piti pätevimpänä vain joka viideskymmenes ja Rkp:tä yksi sadasta. Kristillisdemokraatit eivät yltäneet edes yhteen prosenttiin.

Tutkimusta varten haastateltiin 4.-7. toukokuuta 1 003 satunnaisotannalla valittua 15-79-vuotiasta suomalaista. Heille ei annettu ehdokkaiden nimilistaa, eli valinta piti tehdä ulkomuistista. Kokonaistuloksen keskimääräinen tilastollinen virhemarginaali on 95 prosentin luotettavuustasolla suurimmillaan noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Lue aiheesta lisää SK:sta 20/2009 (ilm. 15.5.).

Keskustelu

Minulla ei ainakaan ole hajuakaan ketä Eurovaaleissa äänestäisi..

Jep, ei mitään havaintoa ketä äänestäisi, kukaan ei oikein sytytä. Pitää varmaan lähteä etsimään ehdokasta sitä kautta, että ketä ei ainakaan äänestäisi.

Kun katsoi TV:stä eilistä eurovaaliehdokasesittelyä, niin tuli melkein surulliseksi. Eihän näillä poloisilla ollut mitään sanottavaa. Kovin on mennyt hömppähommaksi nämä eurovaaliehdokasesittelyt. Ei ole ihme, jos ihmiset eivät ota todesta näitä vaaleja eivätkä äänestä. Eihän tätä meininkiä kukaan katsele vakavissaan. Ehdokkaaksi näyttävät kelpaavan kaikenlaiset julkkikset, jotka esittelevät vain itseään eivätkä ymmärrä EU:sta mitään. Ei ihme, että Timo Soini on suosikki. Soinillahan on sanottavaakin, kaikesta huolimatta.

Näin – valitettavasti on – ei ehdokasta johon voisi luottaa. Yritäjiä on riittävästi, mukaanlukien tämä Tuupovaaran Vatanen, joka vaihtaa ei puoluetta vaan maatakin aina tarpeen mukaan. Onko tämä isänmaallisuutta vai onko se ainoastaan oman palkkion ja kulukorvauksen hankkimista?
Ei tunnu kovin luotettavalta tämäkään.

jepjep… kammottava tilanne! kukaan ei tunne ehdokkaita – ja vaikka tuntisikin, he ovat täysin epäpäteviä suurinpiirtein kaikkiin kuviteltavissaoleviin toimiin. Saati sitten ajamaan kansakunnan etua! Herranjumala, mitä sakkia…

Eikö se nyt riittäisi, että tyhmä kansa valitsee viisaat kansanedustajat ja he sitten keskuudestaan valitsevat ne, jotka ajavat maamme etua Euroopan Unionissa? Ettei taas päästetä urpoja uurnille…

Olen kai onnekas, kun olen jo ehtinyt päättää kenelle ääneni annan.

Olen kiinnostunut tietämään, miten tuo kyseinen tutkimus on tehty ja kuinka paljon ihmisiä siihen osallistunut. Mietin, että kuinka moni noista eurovaalien suhteen tietämättömistä on asiantuntemukseltaan samaa luokkaa myös eduskuntavaalien suhteen.

Nimimerkille Netta: Perustiedot löytyvät jutun viimeisestä kappaleesta. Haastateltuja on siis ollut 1003, ja heidät on valittu satunnaisotannalla niistä 15-79 -vuotiaista suomalaisista, joilla on puhelinnumero. Eli ihan samalla metodilla kuin mielipidetutkimuksissa yleensäkin.

Jossakin vaalikoneessa, HS tai Yle, oli kysymys: ketä edustaisit EU parlamentissa? Vaihtoehtoina oli Suomen hallitus ja edustajan taustaryhmä ym. Yksi naisedustaja vastasi edustavansa lähinnä itseään. Jos ehdokkaiden tietämys on tällä tasolla, on kyllä vaikea valita vähiten huonoa.

Kuulin uutisen, että Ruotsissa puolet äänioikeutetuista ei ole kuullutkaan eurovaaleista.

Äänestysaktiivisuudella pitäisi olla merkitystä EU-parlamentin paikkajaossa. Paikkamäärä on nyt tiedossa etukäteen – riippumatta siitä, äänestetäänkö maassa vai ei. Edes osan vaaleilla saatavasta edustuksesta voisi ajatella riippuvan äänimäärästä. Vaalimatemaatikot kehittäkööt siihen jonkun suhteellisen laskutavan. Siinä olisi äänestyskannustinta kerrakseen pienille EU-maille ja tutinaa punttiin isoille.

Europoliitikot ja sellaisiksi aikovat joutuisivat tosissaan tiedottamaan omassa maassaan, miten merkittävästä asiasta oikeasti on kysymys.