SK tutki: Niinistön etumatka kasvaa

Politiikka 4.4.2008 09:11

Suomen Kuvalehden tutkimus osoittaa, että Sauli Niinistö on karannut presidenttikilvassa kauas muilta. Suosikki ja hänen osin yllättävätkin haastajansa esitellään Tuomo Lappalaisen blogissa, jossa voit ilmaista ehdokkaista oman mielipiteesi. sauli niinistö

Teksti Tuomo Lappalainen

Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, niissä olisi suurin piirtein yhtä paljon jännitystä kuin viimeksi Venäjällä.

Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämä tuore selvitys osoittaa, että kokoomuksen Sauli Niinistö on jatkanut siitä, mihin hän viimeksi jäi kuroessaan Tarja Halosen pitkän etumatkan toisella kierroksella melkein umpeen. Kun Halonen ei voi enää asettua kolmatta kertaa ehdolle, Niinistöstä on tullut presidenttipelin ylivoimainen ykkössuosikki. Vaikka seuraaviin vaaleihin on aikaa melkein neljä vuotta, paljon pitää tapahtua, että joku saisi kirittyä hänet vielä kiinni.

Niinistön suosiossa on paljon samoja piirteitä kuin toisen varsinaissuomalaisen, Mauno Koiviston (sd) nosteessa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Koivisto-huuman tavoin myös Niinistö-ilmiö ylittää kaikki mahdolliset poliittisen kentän jakolinjat. Niinistöä pidetään sopivimpana henkilönä presidentiksi kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä, asuinpaikkaan ja sukupuoleen katsomatta. Sekä keskustan, demarien että vihreiden kannattajat pitävät häntä parempana vaihtoehtona kuin ketään omien puolueidensa ehdokasta. Ainoastaan vasemmistoliitossa hän häviää niukasti Sdp:n vasenta laitaa edustavalle Erkki Tuomiojalle.

Jos muu Suomi on Niinistön edessä polvillaan, oma puolue eli kokoomus on jo täysin rähmällään. Kokoomuslaisista peräti 97 prosentin mielestä Niinistö soveltuisi presidentiksi joko erittäin tai melko hyvin. Vain kaksi prosenttia epäilee hänen sopivuuttaan jonkin verran, ehdottomasti sitä ei kiistä kukaan.

Kaikista suomalaisista yli kolmasosa, 35 prosenttia, arvioi Niinistön olevan jo nyt joka suhteessa valmis Halosen seuraajaksi. Vuosi sitten eduskunnan puhemieheksi valitun Niinistön ylivoimaa kuvastaa, että neljä seuraavaksi suosituinta ehdokasta yltävät yhteensäkin vain samaan prosenttimäärään.

Niinistöllä ei myöskään ole juuri lainkaan ehdottomia vastustajia. Vain yksi kahdestakymmenestä ei haluaisi häntä presidentiksi mistään hinnasta.

Pieni inhokerroin parantaa hänen mahdollisuuksiaan, jos vaaleissa mennään toiselle kierrokselle. Niin on käynyt tähän mennessä joka kerta, kun presidentti on valittu suoralla kansanvaalilla.

Lue lisää SK:sta 14/2008 ja 15/2008 (ilm. 11. 4. 2008)

Siirry blogiin

Kuva Vesa Moilanen/LK