Suomeen oma euroarmeija

sk 25 vuotta sitten 05.07.2019 06:00
SK 27/1994 (8.7.1994) Olli Ainola:”Suomeen oma euroarmeija” Kuva: Petri Kaipiainen
SK 27/1994 (8.7.1994) Olli Ainola:”Suomeen oma euroarmeija” Kuva: Petri Kaipiainen

Oppositiojohtaja, Suomen todennäköinen seuraava pääministeri Paavo Lipponen pitää välttämättömänä, että Suomessa ryhdytään jo vakavasti valmistautumaan EU:n mahdolliseen sotilasyhteistyöhön. Lipposen mielestä Suomi tarvitsisi oman, erikoiskoulututetun taisteluosaston, joka voitaisiin hallituksen päätöksellä ja eduskunnan suostumuksella lähettää sotimaan ulkomaille. Palkkasotilaista koostuva osasto olisi Lipposen mielestä varustettava ensisijassa tykistöasein.

Lipponen kiteyttää Suomen ulkopolitiikan yhteen ainoaan asiaan. Se on sodan välttäminen kaikin mahdollisin keinoin Venäjän kanssa.

 

Vastikään Britanniassa ilmestyneessä artikkelikirjassa Lipponen kirjoittaa, että Suomi  – muiden tapaan – tarvitsee jäsenyyttä padotakseen Saksan mahdollisia laajenemispyrkimyksiä. EU:n jäsenenä Suomi puolustaisi pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja yhteistyötä.

Suomella ja muilla Pohjolan mailla olisi myös elintärkeä tehtävä Baltian kytkemisessä länteen. Suomi ei mistään hinnasta myöskään luopuisi Venäjä-politiikastaan, uhoavatpa EU:n haukat mitä tahansa.

Kirjoituksessaan Lipponen myöntää jäsenyyden vaarat ulkopolitiikallemme. Mikäli Ruotsin alueellista koskemattomuutta loukattaisiin vakavasti ja Ruotsi hakisi EU:n apua, Suomi tuskin voisi pysytellä pakotteiden ulkopuolella. Sama pätee Venäjän ja Baltian konflikteihin.

Olli Ainola

SK 4/1989 (27.1.1989) Kari Kyheröinen: Paraneeko Kanerva vanhetessaan

SK 4/1989 (27.1.1989) Kari Kyheröinen: Paraneeko Kanerva vanhetessaan

Paraneeko Kanerva vanhetessaan

Parhaat viinit ovat yleensä sekoituksia , monesta tarhasta koottuja. Ilkka Kanerva, vuosikertaa 1948, tulee yhdestä tarhasta, politiikasta. Sellaiset voivat toki olla hyviä, mutta usein ne ovat myös luonteettomia, kapeateräisiä. Kanerva täyttää huomenissa 41, joten maistetaanpa. Hän on itse ilmoittanut olevansa käytettävissä silloin kun Ilkka Suominen jättää kokoomuksen puheenjohtajan tehtävät. ”Olen päättänyt jäädä valtakunnanpolitiikkaan.”

Kari Kyheröinen

Sisältö