Sipilän keskusta on vienyt kokoomusta sotessa 3–0 – Ja sen ovat huomanneet muutkin kuin Elina Lepomäki

Uutisanalyysi: Kokoomuslaiset ihmettelivät jo marraskuussa 2015, miksi sotesta leivottiinkin maakuntauudistus.
Mikko Niemelä
Politiikka 7.3.2018 20:50
Me tarvitsemme soten! Mutta tarvitsemmeko maakuntauudistuksen? Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vienyt kokoomusta sote- ja maakuntauudistuksessa mennen tullen ja vielä palatessa. Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) sote-kapina on seurausta useista kyykytyksistä, joita kokoomus on kuluneen kolmen v...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Ettei nyt vain Lepomäki-episodi olisi suurta sumutusta, jolla vähennetään painetta siihen, että hallituksen sote-uudistuksen todelliset ja ratkaisevasti paremmat vaihtoehdot eivät vain missään tapauksessa pääse kunnon keskusteluun (esim. http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251468-kansantaloudellisesti-ylivertainen-sote-1-avaimena-yksinkertaistaminen. Vasta silloin nimittäin sote-uudistuksen käsittely pääsisi oikeisiin puitteisiin ja vahvoihin faktoihin. Vasta hallituksen mallin vertaaminen johonkin muuhun vaihtoehtoon antaa kunnollisen perustan päätöksenteolle.

Eräs ratkaiseva parannus terveydenhuoltoon olisi, että lääkehuolto siirrettäisiin muun terveydenhuollon yhteyteen. Mitään syytä niiden erillään pitämiseen ei ole. Ei tunnu kovinkaan järkevältä, että reilun miljardin euron säästömahdollisuus jätettäisiin käyttämättä vain siksi, että apteekkarit saavat 80 miljoonan euron tulot verojen jälkeen. Asiakas saisi reseptilääkkeet terveyskeskuksen robotilta farmaseutin valvomana heti lääkärillä käynnin jälkeen tunnistuksen perusteella ilman reseptien kanssa veivaamista.

Toinen miljardi säästyisi laskutus- ja korvausbyrokratiassa, jos lääke- ja käyntimaksut hoidettaisiin verotuksen kautta, jolloin sosiaalinen oikeudenmukaisuus toteutuisi automaattisesti.

Kolmas miljardi tulisi säästöön yksinkertaistuvan tietotekniikan ja suoraviivaisen hallinnon kautta. Maakuntien sijaan johdossa voisi olla Terveyshallitus, jonka alla terveydenhuolto olisi sairaanhoitopiireissä ilman nykyistä jyrkkää rajaa perus- ja erikoissairaanhoitoon. Hoitoketjut saataisiin suorimmiksi mahdollisiksi. Samalla saataisiin käyttöön kaikki mittakaava- ja synergiaedut, jolloin niissä ei tarvitsisi antaa tasoitusta kansainvälisille firmoille.

Kaiken kaikkiaan siis saavutettaisiin hallituksen esitykseen verrattuna 4-7 mrd € vuotuiset säästöt, vaikka asiointisujuvuus paranisi.

Kaikesta huolimatta samassa järjestelmässä yksityisen terveydenhuollon käyttäjille pystyttäisiin tarjoamaan julkisen terveydenhuollon kuluja vastaavat korvaukset. Terveysyritykselle menevän kapitaatiokorvauksen sijaan raha kulkisi tällöin aina asiakkaan kautta, jolloin kilpailu olisi todellista. Julkinen ja yksityinen puoli puolestaan kilpailisivat vuoden jaksoissa.

Monta asiaa on ratkaisematta. Mitä ihmettä tapahtuu miljoonalle yksityiselle terveysvakuutukselle?
Mitä tehdään kymmenille (kepu) kunnille, jotka säästääkseen oman terveyskeskuksensa antoivat valtion rahoilla ostetut tilat ja laitteet ilmaiseksi yksityisille firmoille 10-15 vuoden sopimuksilla.Nämä kunnat tulisi jättää sotessa omilleen.

Kokoomuksen valinnanvapaudesta ei ole enää jälkeäkään kun Vehviläinen ilmoitti että maakunta päättää voiko valinnanvapautta käyttää.

Sote meni piloille kun siihen ympättiin 18 maakuntaa, joita valtio elättää. Sipilä jo kertoi olevansa ehdolla maakuntavaaleissa ja eiköhän Väyrynenkin sieltä löydy.

Aikoinaan kansanedustaja miellettiin ihmisenä, joka ajoi jotain yleisempää hyvää, josta hänet ajan myötä palkittiin jollain erityisellä hyvällä.
Viime aikojen kehityksen kiteytti kansanedustaja Ben Zyskowicz todetessaan, että jokaisella on oikeus ajatella omaa uraansa.
Tämän hän totesi tilanteessa, jossa kokoomusministeri ja puheenjohtaja Jyrki Katainen loikkasi komissaariksi Brysseliin.
Mitäpä nämä loikkaukset kokoomuksen näkyviltä paikoilta terveysalan yrityksiin muuta ovat kuin tämän Benin teesin realisointeja.
Ei tässä kokoomusta auta se, että toitotetaan uskomusta, että niinhän muutkin puolueet tekevät ja että eihän se saa olla urakehityksen esteenä, että kuuluu kokoomukseen.
Ei kokoomusta äänestetä siksi, että se tekee niin kuin muutkin, vaan siksi, että uskotaan sen olevan parempi kuin muut.
Kun moraalinen pohja häviää, niin seurauksiahan sillä on.
Yksi tällainen seuraus on, että kun Elina Lepomäki tuo esiin varsin perustellun mielipiteen paljon puhutusta ”sotesta”, niin se herättää ensimmäisenä kysymyksen siitä kenen asiaa tässä ajetaan.

Karhila: Kokoomus liikkuu jo veitsen terällä. Se saattaa pian huomata, ettei sen arvopohja vastaa suomalaisten tajua moraalista, jolloin se voi joutua persujen kanssa samaan hylkiösarjaan.

Koko sote sotkun viimeisin vaihe keskittyy kilpailutukseen. Jonkinlainen poliittinen agendahan alun perin oli, että sote-palveluja tarjoavat jonkinlaisessa kilpailuhengessä julkinen puoli ja yksityinen puoli.
Tämän ajatuksen innoittamana kokoomus on toiminut niin kuin on toiminut. Sosiaali- ja terveyspuolen hallinnollinen uudistaminen on nähty välttämättömänä jo usean hallituksen ajan, joten siihen on ollut helppo liittää poliittisia intohimoja.
Keskusta oli sitonut kokoomuksen pauloihinsa yhdistämällä mahdollisuuden tarjota sote-palvejuja ja maakuntamallin, joka on kohtuullisen tarpeeton uusi rahanjakokanava.
Mutta se olisi maakunnissa pitkälti keskustan peukalon alla.
Alkuperäinen idea, ainakin se johon kokoomus uskoi, oli se että julkiset palvelut yhtiöitettäisiin niin että ne lähtökohtaisesti olisivat samalla viivalla kuin yksityisetkin.
Keskustassa keksittiin, että lankaa voitaisiin vetää kireämmälle. Alkoi keskustelu pakkoyhtiöittämisestä joka päätyi siihen, että ”pakkoyhtiöittämisestä” luovuttiin.
Terveysalan yritykset olivat sijoittaneet kokoomukseen, tai kokoomus terveysalan yrityksiin, kummin vain, sen verran paljon, että pienessä paniikissa katsottiin olevan parempi edes kerätä muruset pöydältä.
Kunnioitettu Iso-Veljemme, joka sijaitsee Brysselissä ja johon kokoomus yleensä hyvin halukkaasti vetoaa, on yksinkertaisesti sitä mieltä, että jos jokin jäsenvaltio haluaa järjestää terveysalan palvelut julkisina palveluina, niin hyvä on. Tai jos se haluaa yksityistää nämä palvelut, niin hyvä on.
Mutta sellainen järjestely ei käy, että toiset toimivat samalla alueella täysin ilman taloudellista riskiä ja toiset riskillä.
Joten on ilmeistä, että sote kaatuu, ellei eduskunnan päätöksellä niin Brysselin päätöksellä.
Keskustan kannalta koko asian kauneus on siinä, että maakunnat jäävät. Niihin liittyvät laithan Sipilä on jo hyväksyttänyt eduskunnassa.
On siis luonnollista, että nyt Sipilällä on kiire. Keskustahan on saamassa koko potin.
Se mitä kansalaisten terveydelle kuuluu lienee nyt toissijaista.

Turha tuota asiaa on kierrellä. Kepulla oli jo haudatussa ja Töllin vetämässä ”Paras”-hankkeessa tavoitteena säilyttää kaikki Suomen kunnat viimeiseen asukkaaseen, terveyskeskukseen, aluesairaalaan ja äänestäjään.

Kustannusten säästö väestörakenteen muuttuessa lähivuosina rajusti olisi pitänyt olla ensisijainen tavoite. Se ei ole kepulle niin tärkeää koska Etelä-Suomihan sen maksaa joka tapauksessa oli maakuntia miten paljon hyvänsä..

Mikäli maakunta olisi rahoittanut itsensä niin olisi aivan sama minulle miten Vehviläinen olisi Pohjois-Karjalan maakunnassa (joka ei ole edes sote-vaan rahanjakoalue) asiansa järjestänyt.

Kieltämättä Kokoomus meni halpaan. Luvattiin valinnanvapaus, joka on vesitetty niin että maakunnassa joku satraappi päättää voiko valita vai ei.
Vieläkään kukaan ei ole Eduskunnassa eikä missään sanonut mitä noin miljoonan suomalaisen ottamalla terveysvakuutuksella on merkitystä sotessa. Vai onko niin että ne joilla on vakuutus maksavat valinnanvapautensa itse ja maakunnat jakavat seteleitä kavereilleen.

Nykyinen sote ei tule säästämään yhtään mitään. Paljonko maksaa 18 maakuntavaltuuston tilat, vaalit ja kokouspalkkiot. Miljoonia eikä yhtään potilasta ole vielä päästy hoitelemaan.

Sipilä on jo ilmoittautunut vaaleihin vaikka lakiakaan ei ole hyväksytty. Sekin on jo myöhässä sillä EU ja Suomi mukana on hyväksynyt periaatteen että ihan demokratian kannalta pitäisi vaalilaki olla valmis vuotta ennen itse vaalia.
Siis tuo etäisten sukulaisten pääministeri jakaa rahaa vielä piskuisessa ”Keski-Pohjanmaan” maakunnassakin. Asukkaita saman verran kuin Keravalla,Korsossa ja Järvenpäässä.

Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander ovat varmaankin kenenkään pyytämättä ja itselleenkin yllätyksenä ryhtyneet nykyisen soten puolustajiksi. Kun varsinkin Hiilamo toi vielä joulukuussa esiin kritiikkiä, niin Hjallis Harkimon sanoin: Mikä tässä on muuttunut joulukuun jälkeen?
Epäilemättä painavin argumentti jatkamisen puolesta on se, että asian eteen on tehty paljon työtä ja että nyt ollaan niin pitkällä, että ei voida lopettaa.
Perustelu on yhtä pätevä kuin rahapeliriippuvaisella. Olen hävinnyt jo niin paljon, ettei kannata lopettaa ja onhan sen voiton joskus tultava.
Olisikohan pelaajaa vaihdettava?

Karhila: Lisäksi Hiilamo perustelee Hesarissa (12.3.) muuttaneensa mieltään, koska valinnanvapautta päätettiin joulukuussa olla ulottamatta erikoissairaanhoitoon. Kuitenkin valinnanvapauden laajennus erikoissairaanhoitoon tuli mukaan vasta lokakuussa, jota ennen Hiilamo oli jo kritiikkinsä esittänyt. Ihan spontaani juttu ei Hiilamon, Erholan ja Silanderin ulostulo voinut olla. Se oli aika selkeä vastaisku Lepomäen esittämään kritiikkiin.

On harmillista, että sote-keskustelu ei ole missään vaiheessa päässyt asialliselle tasolle vaan käytetään epä-älyllisiä argumentteja kuten, että on jo tehty paljon työtä (ja millä valtuuksilla ennen lakien hyväksymistä), ja ettei mukamas ole vaihtoehtoja. Sitten vielä kaikki mahdolliset terveydenhuollon parannusmahdollisuudet tietotekniikkaa myöten on viety hallituksen sote-uudistuksen piikkiin, vaikka ne voitaisiin usein toteuttaa jopa paremmin nykyisen järjestelmän puitteissa. Hetemäen esittämät perustelut ovat tästä räikein esimerkki.