Sinisten idea ansiosidonnaisesta kaikille maksaisi 175 miljoonaa – Saivat julkisuutta ja suututtivat ay-liikkeen

Uutisanalyysi: Sinisten kannatus on 1,6 prosenttia – jotain siis tarttis tehdä. Ja jotain on mitä tahansa.
Mikko Niemelä
Politiikka 6.3.2018 15:40
Sininen tulevaisuus tilasi ansiosidonnaisesta päivärahasta selvityksen, jolla saa maksimaalisen julkisuuden ja kenties myös maksimaalisen ärtymyksen ay-liikkeen taholta. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) tiedotti 5. maaliskuuta 2018, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää ans...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Onhan tuo todella epäreilu systeemi. Tietty jokainen voi liittyä työttömyyskassaan ja voihan sitä pitää tyhmyytenäkin ettei tuollaista vakuutusta ota satasella vuodessa. Toisaalta Suomen malli kaikissa muissakin tapauksissa suojelee just niitä tyhmimpiä, miksei sitten tässäkin asiassa.

Perustuslakivaliokunta neuvojineen on nukahtanut, kun työttömyysvakuutusmaksusta on säädetty. Sokea Reettakin näkee, että pakkovakuuttaminen ilman vakuutusta ei ole oikein. On huomattava, että koko vakuutusmaksu rasittaa palkansaajaa, sillä hänen on työllään ansaittava myös työnantajan maksuosuus.

Yleinen työttömyyskassa on osoittanut, ettei kassan hoitoon tarvita ay-liikkeen asiantuntemusta. Ay-liike on heikoilla, jos se tarvitsee mielikuvan ”liiton massista” houkutellakseen jäseniä. On myös todennäköistä, että kassat ristisubventoivat liittoja koska ne toimivat kiinteästi liittojen tiloissa. Tätä on vaikea todentaa, kun liitot eivät ole kirjanpidossaan avoimia.

Kannatan vahvaa ay-liikettä, mutta sen on ansaittava paikkansa teoillaan sekä yksilön auttajana että alansa etujen ajajana, ei automaattirahastajana.

Ollisaarinen, mikään työttömyyskassa ei ole lain mukaan osa ay-järjestöä. Työttömyyskassaan voi aina kuulua kuulumatta ay-järjestöön vaikka ei Loimaan kassaan kuuluisikaan. Tätä ei tietenkään kukaan ihmisille kerro.