Santamäki-Vuori yhdistäisi koko ay-liikkeen

Politiikka 15.1.2009 13:16

Suomen suurimman ammattiliiton puheenjohtaja, SAK:hon kuuluvan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton ykkösnainen Tuire Santamäki-Vuori (sd) vaatii ay-kenttään perusteellista rakennemuutosta.tuire santamäki-vuori
Tuire Santamäki-Vuori väläyttää ay-liikkeelle yhden keskusjärjestön mallia.

Santamäki-Vuoren mielestä työn maailman muuttuminen puoltaa kaikkien kolmen keskusjärjestön eli SAK:n, STTK:n ja Akavan yhdistymistä yhdeksi suureksi palkansaajajärjestöksi.

Santamäki-Vuorella on hyvät edellytykset arvioida nykyisen keskusjärjestörakenteen toimivuutta, sillä hän toimii myös SAK:n valtuuston puheenjohtajana.

Suomen Kuvalehteen (SK 3/2009, ilm. 16. tammikuuta) tällä viikolla kirjoittamassaan puheenvuorossa Santamäki-Vuori viittaa ay-liikkeessä aika ajoin käytyyn keskusteluun, jonka mukaan keskusjärjestöjä pitäisi olla kolmen sijasta kaksi. Hänen mielestään voi kuitenkin kysyä, olisiko yhden keskusjärjestön malli toiminnallisesti perustellumpi.

”Rakenteilla ei pidä yrittää uusintaa jakoja, joilla ei ole enää vastaavuutta modernissa työelämässä: työntekijät ja toimihenkilöt tai korkeasti ja vähemmän koulutetut”, Santamäki-Vuori perustelee.

Hän muistuttaa, että tärkeissä talous- ja sosiaalipoliittisissa linjauksissa palkansaajakeskusjärjestöt ovat tähänkin mennessä pystyneet hyvään yhteistyöhön. Sen tiivistämisellä ei kuitenkaan näyttäisi olevan enää paljon saavutettavissa.

”Keskinäinen kilpailu tuottaa turhia irtiottoja, jotka kuluttavat keskinäistä luottamuspääomaa. Lisäksi säästöt päällekkäisten toimintojen purkamisesta jäävät saamatta”, hän arvioi.

JHL:n puheenjohtaja muistuttaa kirjoituksessa myös, että organisaatiomuutokset ovat aina työläitä.

”Muutoksia ei siksi ole viisasta tehdä liian tiuhaan. Vaiheittainen eteneminen kahden keskusjärjestön kautta yhteen saattaisi olla liian hidas prosessi.”

Teksti
Tuomo Lappalainen
Kuva
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mitä mieltä olet? Lue Santamäki-Vuoren puheenvuoro SK:ssa 3/2009 (ilm. 16.1.2009) ja osallistu keskusteluun.