Salolainen säikähti Rogozinin Nato-kantoja

Vaivaton tie Natoon on Suomenkin osalta historiaa, arvioi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) Ylen Lauantaiseurassa. Tällä Salolainen viittasi venäläislausuntoihin, joista yksi julkaistiin perjantaina ilmestyneessä SK:ssa 14/2008.pertti salolainen

”Venäjän johdon taholta on toistuvasti todettu, että Ukrainan ja Georgian sekä minkä tahansa valtion Nato-jäsenyys, joka on Venäjän rajanaapurina, olisi Venäjälle uhka”, Salolainen sanoi.

Salolaisen mukaan Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyyden aikataulu jätettiin Bukarestin huippukokouksessa auki nimenomaan Venäjän vuoksi. Myös Suomi on saanut oman osansa.

”Venäjä on nyt selväsanaisesti usealla suulla, myös Putinin ja Medvedevin suulla, varoittanut Suomea Natoon liittymisestä.”

Salolaisen mielestä presidentti Boris Jeltsinin aikaan Suomen liittyminen olisi ollut läpihuutojuttu. Hän kokee tilanteen nyt selvästi muuttuneen, ja tämä on huomioitava syksyllä, kun laaditaan uutta turvallisuuspoliittista selontekoa.

Naton kannattajana tunnettu Salolainen kuitenkin korosti, ettei hänen Natonsa ole suunnattu Venäjää vastaan. Hän kokoaisi kaikki EU-maat Naton siipien alle, jolloin järjestön sisälle syntyisi vastapaino Yhdysvaltojen ylivallalle.

(STT)

Lue, mitä mieltä Venäjän Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin oli Suomen mahdollisesta jäsenyydestä:

”Nato-jäsenyys on väärä polku” (SK 14/2008)

Pertti Salolainen Lauantaiseurassa 5.4.2008 (Yle Areena)

Kuva Heikki Saukkomaa/LK